Rahim Dinlendirme
Rahim dinlendirme, diğer adıyla dondurulmuş embriyo transferi (FET), tüp bebek tedavisinde gebeliğin başarılı sonuçlanmasını sağlamak için tercih edilen önemli yöntemlerden biridir. Özellikle yumurta gelişiminin yeterli düzeyde olmadığı veya yumurta sayısının istenilen seviyede bulunmadığı durumlarda gebelik şansının arttırılması için izlenilen süreçlerin bir parçasıdır.
Standart tüp bebek tedavisinde olgunlaşmış yumurtalar ve spermler döllendikten sonra 3. veya 5. günde rahme yerleştirilmektedir. Ancak bu süreçte embriyo dondurularak 1,5-2 aylık bir bekleme süresine tabii tutulur. Rahme yerleştirme işlemi bu süre tamamlandığında gerçekleştirilir. Bu yöntem sayesinde de rahmin embriyoya daha uygun koşullara sahip olması amaçlanır.
Rahim dinlendirme işlemi için en önemli kriterlerden birinin de embriyoların güvenle dondurulup çözdürülmesi aşaması olduğunun altını çizmekte fayda var.
Rahim Dinlendirme Neden Önemlidir?
Standart tüp bebek tedavilerinde, yumurtaların sağlıklı bir embriyoya dönüşemediği veya dönüşme ihtimalinin düşük olduğu durumlarda, yumurta büyütücü işlemler uygulanır. İğne veya ilaç olarak uygulanabilecek bu işlemler, iyi kalitede ve yüksek döllenme ihtimali bulunan yumurtaların üretilmesini sağlar. Bu da uygun koşullara sahip yumurtaların döllenme için kullanılabilmesini, dolasıyla gebelik şansının artmasını sağlar.
Öte yandan çeşitli araştırmalarda, bu süreçte uygulanan işlemlerin yumurta kalitesini yükseltse de rahmin içi dokuda olumsuz etkilere neden olabildiği yönünde değerlendirmeler mevcuttur. Ancak bu etkilerin geçici olduğu belirtilmektedir.
Rahim dinlendirme süreci bu etkilere bağlı olarak tercih edilen bir işlemdir. Bu etkilerin azalabilmesi için yaklaşık olarak 1,5-2 ay süren bekleme işlemine rahmin dinlendirme işlemi denir.
Buradaki amaç, sağlıklı yumurtaların alınabilmesi için uygulanmış ilaç veya iğne tedavileri sonrasındaki etkilerin ortadan kalkmasıdır.
Bu sayede rahmin, embriyoyu daha iyi tutabilmesi ve gebelik şansının arttırılması hedeflenmektedir.