Tüp Bebekte Devlet Desteği
Tüp Bebekte Devlet Desteği : Günümüzün modern toplumunda çiftlerin yaklaşık % 15’i doğal yolla bebek sahibi olamamaktadır. Üremeye yardımcı tedavi yöntemleri ile bebek sahibi olmak için doktora başvuran çiftlerin yaklaşık olarak % 45-50’sinde sorun kadından, % 35’inde erkekten kaynaklanırken, %15’inde ise kısırlığın sebebi belirlenememektedir. Kadındaki yumurtlama bozukluklarından kaynaklı kısırlıkta ve erkekte sperm sorunlarına bağlı kısırlıkta yumurtlama ve aşılama tedavileriyle gebelik elde etmek mümkün olabilmektedir.
Ancak aşılama ve yumurtlama tedavileri ile başarılı bir gebelik elde edilemeyen, erkekten kaynaklı, kadından kaynaklı, çiftlerin her ikisinden de kaynaklanan ya da sebebi belirlenemeyen kısırlık vakalarında tüp bebek tedavisi ile bebek sahibi olma ihtimali yüksektir. Günümüzün kısırlık sorunlarında en başarılı sonuçlar alınan tedavi yöntemi tüp bebek tedavisidir. Bu sebeple de doğal yolla gebelik elde edemeyen çiftlerin neredeyse hepsi diğer tedavi yöntemlerini denemeden tüp bebek tedavisi ile bebek sahibi olmayı istemekteler.
Ancak tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar ve uygulama işlemleri maddi olarak diğer kısırlık tedavilerinden daha fazla imkan gerektirmektedir. Bu sebeple geçmişte pek çok çift tüp bebek tedavisini deneyemediği için bebek sahibi olamamaktaydı. Ancak günümüzde belli şartları taşıyan çiftlerde tüp bebek tedavisinin ücretlerinin bir bölümü devlet tarafından karşılanmakta ve bebek sahibi olamayanlar yüzü gülmektedir.
Tüp bebekte devlet desteği nasıl başladı?
Tüp bebek tedavisinde maddi olanaksızlıklar sebebiyle mağduriyet yaşayan çiftlerin istekleri doğrultusunda 2005 yılında ülkemizde çıkarılan bir yasa ile tedavi masraflarının bir bölümünün devlet tarafından karşılanacağı duyuruldu. Tüp bebek tedavisi devlet desteği ilk yıl sadece Bağkur ve Emekli Sandığı’na bağlı çalışanlar için geçerliyken, 2006’dan itibaren SSK’ya bağlı olanlarında bu destekten yararlanmalarına olanak verildi. Bununla birlikte önceleri SSK’ya bağlı çalışanlar sadece devlet hastanelerinde tüp bebek tedavisi gördüklerinde devlet desteğinden yararlanabiliyorlardı.
Ancak kısa süre sonra devletle anlaşması bulunan özel hastanelerde de SSK’lıların tüp bebek tedavisi devlet desteği almasının önü açıldı. Günümüzde ise SSK, Emekli Sandığı ve Bağkur SGK çatısı altında toplandı ve anlaşmalı olan tüm kurumlarda tüp bebek tedavisi görenler, devletin talep ettiği şartları taşıyorlarsa devlet desteği alabilmekteler.
Tüp bebekte devlet desteği kimler alabilir?
Doğal yolla ya da üremeye yardımcı tedavi yöntemleriyle bebek sahibi olmak isteyenlerde en önemli hususlardan birisi kadının yaşıdır. Zira kadının yaşı ilerledikçe yumurta rezervi hızla azalır ve gebelik elde edilme olasılığı da aynı hızla düşer. Bu bağlamda tüp bebek tedavisinde devlet desteğinden yararlanılabilmesi için anne adayının 23 yaşından büyük ve 40 yaşından küçük olması gerekmektedir. Zira 40 yaşın üzerindeki kadınların gebe kalabilmeleri çok da kolay olmamaktadır.
Bununla birlikte tüp bebek tedavisinde devlet desteği için çiftin son üç yıldır üremeye yardımcı diğer tedavi yöntemlerini denediği ve bebek sahibi olamadığını belgelemesi şartı aranır. Ayrıca eşlerden her hangi birinin en az 5 yıldır sigortalı olarak bir kurumda çalışıyor olması ve de en az 900 günlük sağlık sigortası priminin yatmış olması gerekir. Bu şartları taşıyan ve tüp bebek tedavisi dışında her hangi bir şekilde bebek sahibi olamayacağını kurul raporuyla kanıtlayan çiftlerin tüp bebekte devlet desteği alabilmesi mümkün olmaktadır. Tüm bunlara ek olarak belirtmekte fayda vardır ki; bir tedavi ücretinin devlet tarafından karşılanabilmesi durumu geçmişe yönelik uygulanamaz, başvurudan ve şartları taşıdığını belgeledikten sonraki süreçte yapılan tüp bebek tedavisine devlet desteği alınabilir.
Tüp bebekte devlet desteği ne kadar?
Tüp bebek tedavisi dışında her hangi bir şekilde bebek sahibi olamayacağını ve gerekli tüm şartları taşıdığını belgeleyen çiftler. Tüp bebek tedavisi uygulamasının ardından tedavi ücretinin yaklaşık olarak % 30’unu devletten geri alabilmektedirler. Bunun için öncelikle tedaviye uygulanır, tedaviye uygunluk raporu alınır ve işlemin ardından SGK’ya gerekli belgeler teslim edildikten bir süre sonra tüm masrafların % 30’u geri alınabilir.
Ancak tüp bebek tedavisi devlet desteği alınabilmesi için kesinlikle unutulmaması gereken husus, tedavini uygulanacağı kurumun SGK ile anlaşmalı olması gerektiğidir. Aksi halde devlet desteği almak mümkün olmayacaktır. Tüp bebek tedavisinde altı çizilmesi gereken bir başka konu da tedavi ücretlerinin kısırlık sebeplerine ve uygulamayı yapan kuruma göre değişiklik gösterebildiğidir. Örneğin anne adayının yaşı, genetik özellikleri, yumurta rezervi gibi pek çok etken tüp bebek tedavi ücretlerini belirleyici roldedir.