Tüp bebekte çoğul gebelik riski, istenmeyen yan etkilerin başında gelmektedir. Tüp bebek riskleri genellikle tüp bebek tedavisi prosedüründen kaynaklanmayan ve çiftin kısırlık sorunlarından kaynaklanan risklerdir. Ancak tüp bebekte çoğul gebelik riski, transfer edilen embriyo sayısı ile doğrudan ilişkidir. Transfer edilen embriyo sayısı ne kadar çoksa, tüp bebekte çoğul gebelik riski de o kadar artar.
Tüp bebekte çoğul gebelik riski ne orandadır?
Tüp bebekte çoğul gebelik riski, uygulanan tedaviye göre farklılık göstermektedir. Şayet birden fazla embriyo transfer edilirse, tüp bebekte çoğul gebelik riski ortaya çıkabilir. Ancak tüp bebekte yasal düzenlemeler kapsamında; 35 yaşının altında olan ve ilk iki tüp bebek denemesi olan anne adayları için yalnızca bir embriyo transferine izin verilirken, 35 yaşından büyük kadınlar için en fazla 2 embriyo transferine izin verilmektedir. Bu sayede tüp bebekte çoğul gebelik riski düşürülmüştür.
Tüp bebekte çoğul gebelik anneye ne oranda zarar verir?
Anne adayının birden fazla bebeğe gebe olması durumunda gebelik belirtileri ve gebelik riskleri aynı oranda artar. Çoğul gebeliklerde bebeklerin amniyotik sıvısı daha fazla olabilir. Bu durum oldukça risklidir. Amniyotik sıvının gereğinden fazla olması ile beraber erken doğum riski de artış gösterir. Çoğul gebeliklerde doğum genellikle sezaryen olmaktadır. Bu sebeple de sezaryene ait riskler artar.
Tüp bebekte çoğul gebelik riski bebekleri nasıl etkiler?
Çoğul gebeliklerde en önemli risk; prematüre bebek olmaktadır. Prematüre bebek, miadından önce dünyaya gelen bebek anlamındadır. Yapılan bilimsel araştırmalarda çoğul gebelikle birlikte erken doğum riskinin arttığı kanıtlanmaktadır. İkiz bebeklerde erken doğum riski; % 50 olurken; bebek sayısı çoğaldıkça erken doğum riski de artmaktadır.
Riskler ise:
- Bebekler aynı plasentadan besleniyor ise yeterli beslenmeleri aksayabilir.
- Bebeklerin gelişimi daha geriden olabilir.
- Çoğul gebelik dolayısı ile erken doğmak zorunda kalan bebeklerin akciğeri yeterince gelişemez. Bu nedenle solunum yönünden sıkıntı yaşarlar.
- Çoğul gebeliklerde dünyaya gelen bebekler kilo bakımından düşük kilolu olabilir ve bu durum hastalıklara ve ani ölümlere yol açabilir. Çoğul gebelikler ile doğan bebeklerde beyin ve sinir fonksiyonlarında anormallik meydana gelebilir. En yaygın görülen anormallik ise beyinde gerçekleşen problemler arasındadır.
Çoğul gebelik riski en aza nasıl indirilir?
Çoğul gebelik riskinin en aza indirilmesi için transfer edilen embriyo sayısının kısıtlı olması gerekmektedir.