Tüp Bebek Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir?
Tüp bebek tedavisinin yan etkileri, ancak her tedavi yöntemi olduğunda gibi tüp bebek tedavisinde de bazı yan etkiler görülebilmektedir. Yan etkilerin minimumda tutulması adına mutlaka deneyimli doktor ve merkezler tercih edilmelidir. Aksi halde istenmeyen durumlar meydana gelebilmektedir. Tüp bebek tedavisi kısırlık sorunu yaşayan çiftlere uygulanan yardımcı bir üreme yöntemidir.
Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar yan etkilere yol açar mı?
Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar, her hastanın fizyolojik, genetik ve metabolik özellikleri farklı olduğu için yan etkilere yol açabilmektedir. Kullanılan ilaçlar uzun vadede ciddi ve kalıcı etkilere yol açmamakla beraber kanser ya da menopoz gibi sorunlara yol açmaz. Adet döngüsü için kadından daha fazla yumurta elde etmek amacıyla kullanılan bu ilaçlar, gebelik şansını arttırmak adına kullanılmaktadır. İlaçların bazı yan etkileri ise aşağıdaki gibidir:
- Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçların kalıcı yan etkileri yoktur. Genellikle kızarıklık ya da enjeksiyon yapılan bölgede geçici hassasiyet oluşabilmektedir. Şayet anne adayının ilaç kullanmaya uygun bir bünyesi yoksa ilaçsız tüp bebek tedavisi tercih edilebilir.
- Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar rahim kanserine yol açmamaktadır. Uygulanan hormon ilaçları yalnızca yumurtalıkların uyarılması için kullanılır.
- Kullanılan ilaçlar, anne adayının vücudunun daha çok su tutmasına yol açabilir. Bu sebeple de ödem oluşabilir. Bu yan etki geçicidir ve bebek ya da anne sağlığına herhangi bir olumsuzluğu yoktur.
- Kullanılan ilaçlar anne adayının iştahını açabilir. Bu süreçte anne adayı gereksiz kalori alımını önlemek için mutlaka vitamin ağırlıklı beslenmeli ve fast food tarzı besinlerden kaçınmalıdır.
- İlaçların sebep olabileceği bir diğer önemli yan etki ise OHSS adı verilen yumurtalıkların aşırı uyarılması durumudur. Yumurtalıklar aşırı uyarılırsa tedavi iptal edilebilir ve sorunun çözümüne kadar tüp bebek tedavisi ertelenebilir.
Tüp bebek tedavisinin yan etkileri;
-
Tüp bebek tedavisinin başarılı olamaması
Tüp bebek tedavisindeki riskler arasında, en istenmeyi tüp bebek tedavisinin başarısızlıkla sonuçlanmasıdır. Çeşitli faktörler sebebiyle tüp bebek tedavisi başarıya ulaşamaz.
-
Çoğul gebelik riski
Tüp bebek tedavisinde transfer edilen embriyo sayısı arttıkça, gebelik şansı da artmaktadır. Ancak embriyo transferinde sayının artması sebebiyle çoğul gebelik riski de artmaktadır. Çoğul gebelikler, hem anne hem de bebek sağlığını tehlikeye atan bir durumdur. Bebek sayısı arttıkça gebeliğe dair riskler de artmaktadır. Çoğul gebelik riski, tüp bebek tedavisinde artmasına rağmen getirilen yasal düzenlemeler sonucu bu risk ortadan kaldırılmıştır.
Bunları dışında karşılaşılan en yaygın Tüp Bebek Tedavisinin Yan Etkileri ise:
- Enfeksiyon,
- Kanama riski,
- Yumurta gelişmeme,
- Döllenmenin oluşmaması,
- Tüp bebek tedavisinde başarısızlık.