Tüp Bebek Tedavisinde Erken veya Prematüre Doğum Riski
Tüp Bebek Tedavisinde Erken veya Prematüre Doğum Riski : Tüp Bebek tedavisi uzun yıllardır başka yolla hamile kalamayan çiftler için umut ışığı olmaya devam etmektedir. Gelişen teknoloji ve tecrübeli ekiple oldukça başarılı sonuçlar alınmaktadır , fakat başarılı sonuç acaba ne demektir? Testinizin pozitif gelmesi mi HAYIR !!! Tüp bebek tedavisinde başarı kucağınıza sağlıklı bebek almakla anlatılabilir ancak. İşte bu yolculukta mutlu sonuca ulaşmak için karşımıza çıkan sorunlardan biri erken doğum tehlikesi ve prematüre bebek tir. Bu riskleri bilmek ve azaltmanın yollarını aramak hem hasta olarak sizin hem de sorumlu doktorunuzun dikkat etmesi gereken konuların arasına girmektedir.
Tüp bebek yaptıranlarda mı sadece erken doğum ve prematüre riski vardır?
Unutmayın ki bazı kimsenin kişiye özgün olan veya değiştiremeyeceği faktörlerden dolayı her hamilelikte erken doğum ve prematüre riskleri bulunmaktadır. Bu faktörler sırasıyla:
- genel sağlık durumunuz (alkol , sigara tüketimi ve beslenme alışkanlıkları gibi)
- kilo sorunları (aşırı kilolu veya zayıf olmak)
- taşıdığınız bebek sayısı (ikiz ve üçüzlerde doğal olarak riskler katlanarak artar)
- yaşadığınız iklim şartları
- sosyoekonomik durumunuz
- yaşınız
Erken doğum ve prematürite tüp bebek gebeliklerinde fazla mıdır?
Her hamilelikte olduğu gibi tüp bebek yaptıran anne adaylarında da bu riskler mevcuttur ve normal gebeliklere göre fazladır. İkiz gebeliklerde tüp bebek ile oluşanlarda normal yollarla oluşanlara göre %23 daha fazla erken doğum olmaktadır , tek bebekli gebeliklerde ise bu risk tüp bebek ile olanlarda 2 kat fazladır. Özellikle tüp bebek yaptıranlarda bu riskleri arttıran sebepler şunlardır:
verilen embriyo sayısı arttıkça çoğul gebelik riski de artmaktadır ve bu da doğal olarak daha erken doğumlara yol açmaktadır. Genel olarak ikiz olma ihtimali tüp bebek gebeliklerinde %20-25 tir
tüp bebek tedavisi öncesinde yapılan ameliyatlar (histeroskopi, servikal konizasyon, rahim bozuklukları ameliyatları vb..)
hormonal sebepler: doğal olarak tüp bebek sırasında yüksek doz hormon verilmektedir ve bir inanışa göre bu hormonlar embriyonun rahime yapışmasını etkilemektedir.
Annede var olan ve tüp bebek tedavisi gerektiren faktörler (yaş, kilo sorunları, endokrin hastalıkları vb..)
Seçtiğim tüp bebek işlemimi yapacak doktor ve tüp bebek merkezi bu riskleri nasıl azaltabilir?
Erken doğum riski azaltabilmek için doktorunuz anne adayının çok iyi değerlendirilmesi ve seçilecek tedavi protokolü ve dozu iyi ayarlaması gerekmektedir. Özellikle de tedaviye başlamadan önce var olan ve değiştirilebilecek olan sorunların çözülmesi gerekmektedir. *Aşırı kilolu iseniz kilo vermenize teşvik etmek ve gerekli birimlere yönlendirmek
- Sigarayı ve alkolü bırakmanıza yardımcı olmak
- Bir rahim bozukluğunuz var ise tecrübeli ellerde düzeltilmesi ve daha sonra tüp bebek işlemlerine geçmeniz vb.)
- Çok ısrar etseniz bile kanunlarda belirtilen sayıda embriyo transfer edilmesi ( tercihen 1 adet en kaliteli olan embriyoyu seçmek)
- Hormon bozukluklarınızın düzenlenmesi ( tiroid , şeker hastalıkları gibi ..)
- Uygun vitamin takviyeleri ve beslenme alışkanlıklarının kazanılması
Erken doğum ve prematüre bebek doğurma riskimi kendim nasıl azaltabilirim?
Bu riskleri en aza indirmek için sizlerin de hamile kalmadan ve hamilelik sırasında yapmanız gerekenler vardır.
- Hamile kalmadan veya tüp bebek tedavinizden önce kilo ile ilgili sorunlarınızı çözün ve uygun diyet programlarını uygulayın
- sigara ve alkolü bırakmak için daha iyi bir sebebiniz olamaz
- doktorunuzun uygun gördüğü tedavi aşamalarını en iyi şekilde uygulayın
- iki hamilelik arasında en az 1 yıl geçmesini bekleyin
- Hamile kaldığınızda
- Mutlaka doktorunuzun önerilerine uyun, çoğul gebeliklerin bir çok komplikasyonu olduğunu unutmayın
- Daha önce 5. aydan sonra ağrısız bebek kaybınız var ise rahim ağzı yetmezliğiniz olabilir ve rahim ağzına dikiş atılması gerekebilir. Bu seçeneğinizi de doktorunuzla görüşmenizde yarar vardır.
- İdrar yolu enfeksiyonlarından kaçının veya idrarınızda yanma sıkı sık idrara çıkma gibi şikayetlerde mutlaka doktorunuzu bilgilendirin.
- Bazen uzun süre istirahat veya hastanede yatmanız da gerekebilir bu gibi durumlarda doktorunuzdan ayrıntılı bilgi alın ve gerekenleri uygulayın.
- Şeker hastalığı ve düzensiz şeker kan düzeyleri gebelikte iri bebek, polihidramnios denilen sıvı fazlalığı olmaktadır ve bu sorunlar rahim içi gerginliği arttırarak erken doğumlara ve başka sorunlara yol açabilmektedir. Şeker testlerinizi yaptırın ve uygun yemek yeme alışkanlıklarınızı edinin.