Tüp Bebek Süreci Nasıl İşler?
Tüp bebek süreci aşamalardan oluşan bir tedavidir. Tüp bebek süreci 5 adımda incelenmektedir. Her kaynakta aşama sayısı farklı olabilir ancak uygulanan aşamalar her tüp bebek merkezinde aynı olmaktadır.
Tüp bebek süreci ise aşağıdaki aşamalardan oluşmaktadır:
- Çiftin kısırlık durumunun belirlenmesi ve uyun tedavi yönteminin seçilmesi,
- Yumurtalıkların uyarılması,
- Uyarılan yumurtaların toplanması (OPU) ve erkek adaydan sperm örneği alınması,
- Alınan üreme hücrelerinin laboratuar ortamında döllendirilmesi,
- Embriyo transferi.
Embriyo transferinden 12 gün sonra ise gebelik testi yapılmaktadır.
-
Çiftin kısırlık durumunun belirlenmesi ve uyun tedavi yönteminin seçilmesi:
Çift, bir tüp bebek uzmanına başvurduğunda ilk olarak tıbbi öykü dinlenmektedir. Bu sayede kısırlığa yol açabilecek ya da tetikleyebilecek faktörler belirlenir. Daha sonra ise cinsel hastalıklar, çalışma ortamı, anne ve baba adayının yaşı gibi faktörler araştırılır. Kısırlık durumunun tespit edilmesi için gerekli olan tetkik ve muayeneler yapılmaktadır. Çiftin kısırlık durumu belirlendikten sonra en uygun tedavi yöntemi planlanmaktadır. Daha sonra ise 2. Aşamaya geçilir.
-
Yumurtalıkların uyarılması:
Tüp bebek sürecinde her anne adayının yumurtalıkları uyarılmaktadır. Bunun sebebi ise adet döngüsü içerisinde birden fazla yumurta hücresi üretilmesi ve gebelik şansının artmasını sağlamaktır. Bu sebeple de anne adayına çeşitli hormonal ilaçlar uygulanmaktadır. Uygulanan ilaçlar 15 gün süre ile devam eder. Bu aşamada anne adayının sık sık merkeze gelmesi ve kontrollerini yaptırması gerekmektedir. Bu kontrollerde yumurtaların istenilen olgunluğa eriştiği tespit edilirse, yumurtaların toplanma aşamasına başlanır.
-
Uyarılan yumurtaların toplanması (OPU) ve erkek adaydan sperm örneği alınması:
Yumurtaların istenilen olgunluğa ulaştığı tespit edildiğin anne adayına çatlatma iğnesi yapılır. Yapılan çatlatma iğnesinden 36 saat sonra yumurtalar toplanır. Yumurta toplama aşaması ile eş olarak baba adayının sperm hücreleri de alınmaktadır. Yumurta toplama aşamasında anestezik yöntemler uygulandığı için anne adayı herhangi bir acı ya da ağrı duymaz. İşlem yaklaşık olarak 20 dakikada tamamlanmaktadır.
-
Alınan üreme hücrelerinin laboratuar ortamında döllendirilmesi:
Elde edilen sperm ve yumurta hücreleri döllenmeye hazırlanır. Bu aşamadan sonra laboratuar ortamına geçilir. Sperm ve yumurta hücreleri arasından en kaliteli olanları seçilir. Daha sonra mikroenjeksiyon ya da klasik tüp bebek yöntemi ile sperm ve yumurta hücresi döllendirilir. Döllenen yumurta yani embriyo, 2 ya da 5 gün sonra anne adayının rahmine transfer edilir.
-
Embriyo transferi:
Embriyo transferi, tüp bebek süreci kapsamında 5 dakikada tamamlanan bir aşamadır. Seçilen embriyo ya da embriyolar anne adayının rahmine kateter yardımı ile transfer edilir. Transferden sonraki birkaç saat anne adayının merkezde dinlenmesi gerekmektedir. Daha sonra evine gidebilir. Transferden 12 gün sonra ise gebelik testi yapılır.