Tüp Bebek Sonrası Hamilelik
Tüp Bebek Sonrası Hamilelik;
1. Tüp bebek sonrası hamilelik testi
Tüp bebek tedavisinde embriyo transferinden 12 gün sonrasında kanda hamilelik testi yapılmaktadır. Testin pozitif çıkması durumunda ise 2 hafta sonra ultrasonda gebelik kesesi izlenir. Kan testi yapılmadan birkaç gün öncesinde anne adayı hafif bir kanama, lekelenme yaşayabilir. Bunun adet kanaması olduğu düşünülüp gebelik testi yaptırmaktan vazgeçilmemelidir. Zira muhtemelen bu lekelenme gebeliğin rahme tutunmasının bir göstergesidir. Ancak kan testi pozitif çıktıktan birkaç gün sonrasında değerlerde düşme yaşanırsa, bu durum gebeliğin gerçek değil, biyokimyasal olduğu anlamına gelmektedir. Ancak ultrason muayenesinde gebelik kesesi izlenmişse sorun yok demektir.
2. Tüp bebek sonrası hamilelik belirtileri
Tüp bebek tedavisi ile elde edilen hamileliklerin belirtileri doğal yolla gerçekleşen gebeliklerdekilerle aynıdır. Bu bağlamda öncelikle göğüslerde şişme, aşırı hassasiyet hissedilir. Ardından özellikle sabah saatlerinde mide bulantısı ve kusma, kadın gün boyu dinlense de yorgunluk, halsizlik erken dönemdeki gebelik belirtilerindendir. Ayrıca değişen hormon dengelerine paralel olarak ani duygu değişimleri, sinirlilik, aşırı neşe ya da üzüntü de gebeliğin gerçekleştiğinin habercileridir.
3. Tüp bebek sonrası hamilelikte ilk 3 ay çok önemlidir
Tüp bebek tedavisine başvuran çiftlerin doğal yolla gebelik elde etmesine engel olan pek çok sebebi bulunmaktadır. Bu bakımdan bu olumsuz etkenlerin tüp bebekle elde edilen gebeliği de olumsuz etkilemesini önlemek için ilk 3 aylık dilim çok önemlidir. Zira bu çiftlerde düşük, erken doğum, bebek kayıpları riski daha fazladır. Bu bakımdan hamileliğin ilk 3 ayı içinde ani ve yorucu hareketlerden kaçınmak, stresli ortamlardan uzak durmak faydalı olacaktır.
4. Tüp bebek sonrası hamilelikte çalışma
Günümüzde kadınların büyük bir kısmı iş hayatında etkin bir şekilde görev almaktadırlar. Bu bakımdan iş yaşamında sorun çıkmaması için çoğu kez bebek sahibi olma hayali bile ertelenebilmektedir. Ancak doğal yolla ya da tüp bebek tedavisi ile elde edilen gebeliklerde ekstra bir sağlık sorunu yoksa anne adayının çalışmasında bir sakınca yoktur. Çok ağır fiziksel aktiviteler gerektirmeyen işlerde, aşırı stresli, sorunlu olmayan işlerde çalışılması gebeliği kesinlikle olumsuz etkilemez. Hatta hamilelik dolayısıyla işini bırakıp evinde oturmak durumunda kalan kadınların gebeliklerinin daha zor ve sorunlu geçtiği bile söylenebilir. Doktor aksini belirtmediği sürece tüp bebek tedavisi sonrası hamilelik dönemlerinde kadınlar rutin işlerini yapmaya devam edebilirler.
5. Tüp bebek sonrası hamilelikte sağlıklı beslenme
Tüp bebek tedavisi; genetik ve çevresel faktörlerden kaynaklı olarak kısırlık sorunu yaşayan çiftlere uygulanmaktadır. Bu sebeple gebeliğe engel olan etkenleri bir nebze olsun saf dışı bırakabilmek için kadının vücudunu, metabolizmasını güçlendirmesi gerekmektedir. Bunun için özellikle gebelik döneminde yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmek altın kuraldır.
Hamilelik döneminde hem anne adayının hem de bebeğin sağlığının korunabilmesi için tek tip beslenmeden kaçınılmalı, tüm besin gruplarından tüketilmelidir. Özellikle kalsiyum, vitamin, mineral, protein tüketimi dengeli olmalı, bunu sağlayabilmek için de bir uzmandan yardım alınmalıdır. Hamilelik döneminde gereğinden az ya da gereğinden fazla beslenmek, her ikisi de gebeliğin devamı için tehlike arz eder. aşırı yağlı, tuzlu, kızartılmış besinlerden uzak durularak her besin grubundan azar azar tüketmek esastır.
6. Tüp bebek sonrası hamilelikte alkol ve sigara kesinlikle yasak
Normal dönemde de bireylerin kesinlikle tüketmemesi gereken, sağlık için fazlasıyla zararlı olan alkol ve sigara gebelik döneminde kesinlikle yasaktır. Zira doğal yolla gebelik elde edememiş olan çiftlerin başka birçok sağlık sorunları bulunmaktadır. Bir de bunlara ek olarak tamamen zararlı olan sigara ve alkolün kullanılması gebeliği tehlikeye düşürecektir.
Bu bakımdan tüp bebek tedavisine karar veren çiftlerin tedaviye başlamadan 3 ay öncesinde sigara ve alkolü bırakmış olmaları gerekmektedir. Sigara ve alkol erkeğin sperm sayısını ve kalitesini düşürmekte, kadının yumurta rezervini azaltmaktadır. Tüp bebek tedavisindeki en önemli etkenler olan sperm ve yumurta rezervinin sigara ve alkolden zarar görmemiş olması gerekir. tüp bebek tedavisinin maddi ve manevi pek çok zorluğu olduğu göz önünde bulundurulmalı ve bu kadar emeğin boşa gitmemesi için sigara ve alkol kullanılmamalı, anne adayı sigara kullanılan ortamlardan uzak durmalıdır.
7. Tüp bebek sonrası hamilelikte su tüketimi
Gebelik ister doğal yolla, isterse tüp bebek tedavisi ile elde edilmiş olsun su tüketimi bu dönemin en önemli hususlarındandır. Gebeliğe karar verdikten sonra ve gebelik gerçekleştikten sonra vücudun doğal dengesi, genel sağlığı ve gebeliğin devamı için günde en az 10 bardak su tüketilmesi önerilir. Gebeliğin en sık karşılaşılan şikayetlerinden birisi olan sık idrar çıkma sorunu sebebiyle bazı anne adayları su tüketimini azaltırlar. Ancak gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam etmesi ve hem bebeğin hem de anne adayının ihtiyacı olan suyun vücuda alınabilmesi için yeterli su içilmelidir.