Tüp Bebek Kaç Kez Denenebilir?
Tüp Bebek Kaç Kez Denenebilir? Sanayileşmiş, modern toplumlarda kısırlık oranı her geçen dönem artmaktadır. Zira eğitim, iş, kariyer olanaklarının artması bireylerin evlenme ve bebek sahibi olma planlarını ertelemelerine sebep olmaktadır. Bu sebeplerle ilerleyen yaş da özellikle kadınlarda doğal yolla gebe kalabilirlik yetisini azaltmaktadır. Tüm bunların sonucunda da bebek sahibi olabilmek için üremeye yardımcı tedavi tekniklerine duyulan ihtiyaç da artmaktadır.
Günümüz tıp teknolojisi imkanları doğrultusunda kısırlık şüphesiyle doktora başvuran çiftlere gerekli test ve muayeneler uygulandıktan sonra en uygun tedavi yöntemi belirlenmektedir. Genellikle önce kadına yumurtlama tedavisi ve beraberinde aşılama uygulamaları yapılır. Başarı sağlanamadığı durumda ise tüp bebek tedavisi uygulanmaktadır. Tüp bebek tedavisi kadın ve erkeğin üreme hücrelerinin laboratuvar ortamında bir araya getirilip döllenmesi ve elde edilen en sağlıklı embriyoların anne adayının rahmine yerleştirilmesi işlemidir.
Tüp bebek tedavisinde gebeliğin elde edilebilmesi için gereken tüm aşamalar laboratuvar ortamında gerçekleştirildiği için başarı oranı da diğer tedavilere göre daha yüksektir. Ayrıca çiftler istedikleri kadar fazla sayıda tüp bebek tedavisi yaptırabilmektedirler. Yani tüp bebek tedavisi denemesinde çiftler için bir sınırlandırma yoktur. Ancak genellikle 3 kez denenmesi yeterli görülür. Zira 3 kez üst üste tüp bebek denemesi yapıldığında gebelik elde edilebilme oranının yaklaşık % 95’e kadar artabildiği bilinmektedir. 3. denemede de gebeliğin elde edilemediği vakalarda ise sonraki denemelerle başarı sağlanma ihtimalinin arttığını gösteren bir veri yoktur.
Tüp bebek denemelerinde başarı oranı ne kadardır?
Tüp bebek kaç kez denenebilir? Tüp bebek tedavisinin başarı oranlarından bahsedilirken kadının yaşı, genel sağlık durumu, çiftin kısırlık sebepleri gibi pek çok etken göz önünde bulundurulur. Özellikle de kadının yaşının 35’in altında olmasının tüp bebek tedavisinde başarıyı artıracağı bilinen bir gerçektir. Bu bağlamda ilk denemede başarısız olunması durumu sonraki denemeler için çiftleri umutsuzluğa düşürmemelidir. Zira kadının yaşının 35’in altında olduğu ve istenen koşulların en olumlu şekilde mevcut olduğu çiftlerde bile ilk denemede sağlıklı bir gebelik elde edilme oranı yaklaşık olarak % 60 civarındadır.
Çiftin tüm koşullarının ortalama olduğu durumlar için de tüp bebek tedavisinde genel başarı oranının % 40’larda olduğu bilinmektedir. Ancak kadının yaşı ilerledikçe bu oran hızla düşer ve 35 yaşın altındaki kadınlarda gebelik elde edilme oranı neredeyse % 5’lerdedir. Tüp bebek denemelerinin başarılarından bahsedilirken genellikle bir sonraki denemeler için bir öncekinin yarısı oranında gebelik ihtimali verilmektedir. Fakat bir önceki denmelerde başarısızlığa sebep olan faktörler belirlenip ortadan kaldırılırsa sonraki denemelerin başarı oranı artacaktır.
Tüp bebek denemeleri arasında ne kadar süre olmalıdır?
Tüp bebek kaç kez denenebilir? Tüp bebek tedavisi hem maddi hem de manevi olarak çiftleri zorlayabilmektedir. Zira günümüzde uygulanmakta olan kısırlık tedavileri arasında en gelişmiş teknolojini kullanıldığı teknik tüp bebek tedavisidir. Bu tedavide kullanılan ilaçlar, fiziksel donanımı uygulamayı yapan uzmanların deneyimli kişiler olması bu ücreti katlayarak artırmaktadır. Bu sebeple çiftlerin bir sonraki deneme için belli bir süre bekleyip para ayarlamaları gerekmektedir.
Ayrıca başarısız tüp bebek tedavisi denemesinin ardından, başarısızlığa sebep olan etkenin belirlenmesi ve ortadan kaldırılması için de yeni tedavi ve uygulamalar yapılması gerekir ki bunlar da maddi olarak ekstra yüktür. Bununla birlikte doğal yolla, yumurtlama tedavisi ile ya da aşılama uygulaması ile gebelik elde edemeyen çiftler tüm umutlarını tüp bebek tedavisine bağlamaktalar. İşte bu tedavinin ilk denemesinin başarısız olması çifti duygusal anlamda da yıkıma uğratabilir.
Tüm bunlar göz önünde bulundurularak ve vücudun da kendisini motive etmesi, yenilemesi gerekliliği düşünülerek tüp bebek tedavisi denemeleri arasında 1-2 aylık bir süre geçmesi başarılı tüp bebek tedavisi için uygun görülmektedir. Kadının yaşı ileri değilse bu bekleme süresi daha da uzatılabilir. Ancak kadının yaşının 40 yaşın üzerinde olması durumunda daha fazla beklemek olumlu değil, olumsuz etki yaratacaktır.
Tüp bebek denemelerinde başarı oranları nasıl artırılır?
Tüp bebek kaç kez denenebilir? Tüp bebek tedavisine başlanmadan öncesinde anne ve baba adayı ayrıntılı bir muayene ve tahlil sürecinden geçirilmekte ve elde elden verilere göre tüp bebek tedavisi uygulanmaktadır. Buna rağmen başarısız olan tüp bebek tedavisinin bir sonraki denemesi öncesinde ise başarısızlığın sebepleri araştırılır ve bu etkenleri ortadan kaldıracak uygulamalar yapılır. Bununla birlikte preimplantasyon genetik tanı, yapay rahim oluşturma, daha kaliteli spermler seçilebilmesi için farklı yöntemler ve blastokist transferi uygulanabilmektedir. Sayılan bu yöntemlerin sonraki tüp bebek denemelerinin başarısını ne kadar artırdığı bilinmemekle birlikte faydası olacağı düşünülmektedir.