Tüp Bebek Hangi Aşamalardan Sonra Gereklidir?
Tüp bebek hangi aşamalardan sonra gereklidir? Günümüzde bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin yaklaşık % 15’lik bir bölümü doğal yola gebelik elde edememektedir. Erkekten, kadından, eşlerin her ikisinden kaynaklanan sebeplerden ya da sebebi bilinmeyen bir durumdan dolayı çiftler bebek sahibi olamamaktadır.
Ancak burada üstünde durulması gereken husus; ne zaman kısırlıktan şüphe edilmesi gerektiğidir. Zira kimi zaman yeni evli çiftler evliliğin 2., 3. ayında gebelik elde edememe şikayetiyle doktora başvurmaktadırlar. Oysaki 35 yaşın altındaki çiftler yaklaşık 1 yıl, 35 yaşın üzerindekiler de 6 ay düzenli olarak korumasız cinsel ilişki yaşadıkları halde gebelik elde edemiyorlarsa kısırlıktan bahsedilebilir. Bahsi geçen bu süreler içerisinde de haftada 2-3 kez düzenli olarak ilişki yaşanması gerekmektedir. Aksi halde her gün gibi çok sık ya da haftada bir kez gibi seyrek ilişkide de gebelik şansı düşecektir.
Bu bağlamda gerekli süre ve sayıda ilişkiye girilmesi halinde bebek sahibi olamayanlar doktora başvurduklarında çifte gerekli testler ve muayeneler yapılır, kısırlığa sebep olan etkene yönelik de üremeye yardımcı bir tedavi tekniği uygulanır. Günümüzde kısırlık vakalarında sıklıkla kullanılan tedavi yöntemleri aşılama, yumurtlama ve tüp bebek tedavileridir. Tüp bebek tedavisi diğerlerine göre daha pahalı, daha uzun süre gerektiren ve anne adayının daha fazla ilaç kullanması gereken bir tedavi olduğundan genellikle son tercih olarak uygulanmaktadır.
Yumurtlama tedavisi kimlere nasıl uygulanır?
Tüp bebek hangi aşamalardan sonra gereklidir : Yumurtlama tedavisi (Klomifen Sitrat) tüm dünyada kısırlık tedavilerinin ilk basamağı olarak kullanılmaktadır. Doktor kontrolünde ve gözetiminde kullanılması gereken Klomifen Sitrat, çoğunlukla Polikistik Over Sendromu, yumurtlama bozuklukları ve açıklanamayan kısırlık vakalarında yumurtlamayı sağlayıcı, düzenleyici olarak kullanılır. Yumurtlama bozukluğu sebebiyle gebe kalamayan kadın Klomifen Sitrat kullandığında, beyinde hipofiz bezinden salgılanan ve yumurtlamayı sağlayan Folikül Uyarıcı Hormon artar, östrojen ise azalır.
6 ay süre ile düzenli olarak Klomifen Sitrat kullanan kadınların yaklaşık % 80’inde yumurtlama düzene girer ve yarısında da gebelik elde edilir. Hatta sadece 1 ay yumurtlama tedavisi gören ve aşılama uygulaması yapıla kadında gebelik meydana gelme olasılığı % 8 artabilmektedir. Bu bağlamda yumurtlama tedavisi aşılama tedavisi ile birlikte uygulandığında daha kolay başarı sağlanabilir.
Aşılama tedavisi kimlere ve nasıl uygulanır?
Tüp bebek hangi aşamalardan sonra gereklidir : Aşılama tedavisi en kısa ve kolay ifade ile erkeğin menisinin uzmanlar tarafından kadının vajinasının ya da rahminin içine dökülmesi işlemidir. Aşılama tedavisinde spermlerin vajinaya bırakılması işlemi daha eski bir yöntemdir.
Günümüzde daha çok spermler rahim içine bırakılmaktadır. Ancak bu işlemde gebelik şansını artırmak için spermler rahme bırakılmadan önce yıkanmakta, özel bir sıvı içinde bekletilerek gebeliğe hazırlanmaktadır. Bir de bu işlemde tüm spermler değil, en canlı, olgun ve hareketli olanlar kullanılır. Aşılama işlemi spermlerin hem en kalitelilerinin seçilmesine hem de sperm ve yumurtanın daha kolay bir araya gelip döllenme oluşturmalarına olanak tanımaktadır.
Aşılama yapılacak kadınlarda yumurtlamanın sorunsuz olması, eğer yumurtlama bozukluğu varsa öncelikle yumurtlama tedavisi uygulanması gerekir. Bununla birlikte kadının tüplerinin de açık olması şartı vardır. bu koşullar altında açıklanamayan kısırlık vakalarında, erkeğin sperm sayısı, hareketliliği, olgunluğu konusunda sorun yaşadığı durumlarda, vajinismus sebebiyle cinsel birleşmenin gerçekleşemediği vakalarda aşılama tedavisi ile gebelik elde edilebilir.
Tüp bebek tedavisi kimlere uygulanır?
Tüp bebek hangi aşamalardan sonra gereklidir : Günümüzün en başarılı ve en ileri teknoloji kısırlık tedavisi olan tüp bebek yöntemiyle gebelik elde edilebilme ihtimali diğer tedavilere oranla elbette daha yüksektir. Zira yumurta ve sperm vücuttan alınır, laboratuvar ortamında döllenme elde edilir ve en sağlıklı, canlı embriyolar anne adayının rahmine yerleştirilir.
Burada tüm aşamalar uzman kişiler tarafından gerçekleştirildiği, neredeyse hiçbir aşama doğal koşullara bırakılmadığı için gebelik elde etmek de nispeten daha kolaydır. Bu bağlamda kadından kaynaklanan kısırlık sebepleri olan yumurtlama bozuklukları, endometriozis, servikal faktörler, rahim içi anomaliler, tüplerde tıkanıklık gibi pek çok sorunda tüp bebek tedavisiyle gebe kalınabilmektedir.
Bununla birlikte erkek kısırlığına sebep olan sperm sayısının, olgunluğunun, hareketliliğinin düşüklüğü de tüp bebek tedavisinde sorun olmaktan çıkmaktadır. ayrıca yapılan tüm tetkiklerde kısırlığa yol açacak her hangi bir soruna rastlanmadığı açıklanamayan kısırlık vakalarında da tüp bebek tedavisi ile gebelik ve canlı doğum elde edilebilmektedir.