Tüp Bebek Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Tüp bebek hakkında bilinmesi gerekenler, doğal yollarla bebek sahibi olamayanların başvurduğu tüp bebek tedavisi başarı elde edilme ihtimali yüksek olan bir yöntemdir. Erkek ve kadının üreme hücreleri vücut dışına alınır, bir laboratuvar ortamında bir araya getirilir ve döllenme gerçekleştirilir. Ardından tıbbi yöntemlerle kadının rahmine yerleştirilen döllenmiş yumurta ile gebelik elde edilir ve eğer gerekli koşullar sağlanabilirse sağlıklı bir gebelik dönemi geçirilir, canlı bir doğum elde edilebilir. Ancak kısırlık sorununda tüp bebek tedavisinin uygulanması için kadın ve erkeğin bu yöntem hakkında yeterince bilgi, bilinç sahibi olmaları ve diğer kısırlık tedavilerinin kendi sorunlarını çözemeyeceğinin doktor tarafından tespit edilmiş olması gerekir. Zira tüp bebek tedavisi diğer tedavilere göre biraz daha maliyetlidir.
1. Çift ne zaman kısırlıktan şüphe etmelidir?
35 yaşın altındaki çiftler yaklaşık 1 yıl, 35 yaşın üzerindekiler de 6 ay düzenli olarak korumasız cinsel ilişkiye girdikleri halde bebek sahibi olamıyorlarsa kısırlıktan şüphe edilebilir. Bahsi geçen bu süreler içinde haftada 2-3 kez korumasız cinsel ilişkiye girilmesi gerekmektedir. Bu paralelde her gün cinsel ilişki yaşamak erkeğin spermlerinin olgunlaşmasına ve gebelik için uygun olan hareketliliğe ulaşmalarına engel teşkil eder. 1 haftada, 10 günde bir kez ilişkiye girmek de kadının yumurtlama döneminin denk getirilebilmesini güçleştirir. Bunun için en uygun aralık haftada 2-3 gün arayla ilişkiye girilmesidir.
2. Ne zaman tüp bebek tedavisine karar verilir?
Doğal yolla yeterli sürede ve sıklıkla ilişkiye girdikleri halde gebelik elde edemeyen çiftler doktora gittiklerinde kısırlık teşhisi konulduktan sonra, soruna sebep olan etkene göre tedavi yöntemi belirlenmektedir. Her kısırlık vakasında tüp bebek tedavisine yönelmek doğru olmayabilir. Bu bağlamda genellikle önce yumurtlama ilaçları, aşılama tedavileri uygulanır, bu şekilde başarı elde edilemezse tüp bebek tedavisine karar verilir. Bazı hastalarda ise yapılan test, tahlil ve muayeneler sonucunda diğer tedavi yöntemlerinin başarılı olamayacağı kanısına varılır ve direkt olarak tüp bebek tedavisi uygulanır.
3. Hangi koşullarda direkt olarak tüp bebek tedavisi uygulanır?
Öncelikle kadının yaşı 35’den büyük ise üreme fonksiyonlarının yavaşlaması ve hatta durması ihtimali göz önünde bulundurularak vakit kaybetmeden tüp bebek tedavisi uygulanır. Bununla birlikte kadının tüplerinin her ikisinin de tıkalı olduğu ve erkekte hiç sperm olmaması gibi durumlarda diğer uygulamalarla başarı elde edilemeyeceği bilimsel bir gerçekliktir. Bu sebeple ilk ve tek yöntem olarak tüp bebek tedavisi uygulanır.
4. Tüp bebek tedavisinde uygulanan testler hangileridir?
Tüp bebek tedavisinde erkeğin spermleri alınıp ayıklanıp en kalitelileri seçilerek döllenme gerçekleştirilmeye çalışılır. Bu bağlamda öncelikle erkeğin sperm sayısının, olgunluğunun, hareketliliğinin anlaşılabilmesi için erkeğe sperm testi uygulanır. Kadının hangi aralıklarla yumurtladığı ve yumurta rezervi hakkında bilgi edinilebilmesi için de kadına hormon testleri yapılır. Ayrıca kadının rahim içinin gebelik için uygun olup olmadığı, tüplerinin tıkalı olup olmadığının belirlenebilmesi için de ilaçlı röntgen filmi çekilmektedir.
5. Tüp bebek tedavisinde başarılı olma ihtimali nedir?
Tüp bebek yönteminde başarı elde edilebilmesi kadının, erkeğin üreme kapasitelerine, uygulamayı yapan uzmanların deneyim ve bilgi düzeylerine, uygulamanın yapıldığı kurumun, laboratuvarın donanımına bağlıdır. Bu bağlamda tüm bileşenlerin maksimum düzeyde olumlu olduğu koşullarda gebelik elde edilebilme oranı % 80 civarında iken, canlı doğum yapabilme oranı da yaklaşık % 40-50’dir.
Tüp Bebek Hakkında Bilinmesi Gerekenler
6. Tüp bebek tedavisi ne kadar sürmektedir?
Tüp bebek tedavisinin süresi çiftlere uygulanacak tedavi işlemlerine göre, yumurtlama ilaçlarına göre farklılık göstermekle birlikte genelde 10-15 gün civarında sürmektedir. Gereken bu sürede tüp bebek merkezinde yatmak gerekmemekte, belli aralıklarla gelip gitmek yeterli olmaktadır. Kadının birkaç kez gelmesi gerekebilirken, erkeğin sadece yumurtaların toplandığı gün sperm vermeye gelmesi yeterlidir. Bu süreçte her şeyin yolunda gittiği vakalarda hastanede yatma ihtiyacı duyulmaz.
7. Tüp bebek tedavisinde beslenme kuralları nelerdir?
Tüp bebek tedavisi süresince yenip içilmesi gereken, ille de tüketilmesi gereken bir besin yoktur. Ancak aşırı kilo tedavide başarı oranını olumsuz etkileyebildiği için, kilolu olan kadınların öncelikle kilo vermeleri ardından tüp bebek tedavisine başlamaları önerilir. Bununla birlikte sigara kullanan bireylerin tedaviye başlamadan en az 1-2 ay öncesinde sigarayı bırakmaları, tedavi boyunca da asla sigara, alkol, uyuşturucu gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmaları gerekmektedir.