Rahat Bir Hamilelik İçin 10 Öneri
Rahat Bir Hamilelik İçin 10 Öneri
1. Sık sık dinlenin
Anne adayının vücudunun gebelik durumuna ve değişen hormonsal dengeye alışması için belli bir süre geçmesi gerekmektedir. Bu süre içinde kadın kesinlikle kendisini yormamalı, yorgunluk hissetmese bile yaşamın rutinine küçük molalar vererek dinlenmelidir. Gebeliğin başından itibaren vücut su tutma eğiliminde olacaktır. Bu bakımdan anne adayının ayakta ya da otururken uzun süre aynı pozisyonda kalmaması ve kısa süreli dinlenmesi gebelik şişkinliklerini önleyecektir. Anne adayı dinlenirken ayağının altına yüksek bir yastık koyarsa, özellikle bacaklarda, ayak bileklerinde oluşan ödemi engellemiş olur.
2. Ufak tefek sorunları büyütmeyin
Gebeliğin duygusal etkisi ve hormonların dengesiz salgılanması dolayısıyla anne adayında ani duygusal değişimler gözlenir. Hamilelik döneminde en olmadık zamanlarda ağlayabilen, aniden sebepsizce kahkaha atabilen anne adayının ailesi ve yakın çevresindekilerin bu değişimlere anlayışlı olması gerekir. Özellikle anne adayı yaşadığı bu ani duygusal değişikliklerin geçici olduğunu ve aslında önemli olan tek şeyin karnında büyüyen bebeği olduğunu unutmamalıdır.
3. Ani ve sert hareketlerden kaçının
Tüm gebelik süresince, ancak en çok da gebeliğin ilk 3 ayı içinde anne adayının ani eğilme, ayağa kalkma, zıplama gibi hareketlerden kaçınması gerekmektedir. Evde ya da işte bir şey almak için eğilmek gerektiğinde beldi değil, dizleri kırarak eğilmek ve bir yere kolla uzanmak yerine tüm vücut olarak yaklaşmak gerekir. Ayrıca anne adayı yatıyorken kesinlikle sırt üstü pozisyondayken ani bir hareketle ayağa kalkmamalı, yan pozisyona dönüp sonrasında kalkmalıdır.
4. Dengeli beslenin
Gebelikte hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı için dengeli ve yeterli beslenmek şarttır. Hamilelik döneminde anne adayı sağlıklı ve düzenli beslenirse bu dönem onun için yenilenme, sağlıksız beslenirse yıkım dönemi olabilmektedir. Bu bakımdan kalsiyum, vitamin, mineral, protein açısından zengin, ancak dengeli beslenerek anne adayı hem kendi vücudunu korumuş olur hem de bebeğin sağlıklı bir fiziksel ve zihinsel gelişim göstermesini sağlar. Hamilelik döneminde tüm besin gruplarından yeterince tüketilerek, aşırı tuzlu, yağlı, kızartılmış besinlerden uzak durularak sağlıklı beslenmek mümkündür.
5. Günlük yürüyüşleri ihmal etmeyin
Hamilelik döneminde anne adayının gereğinden az veya fazla kilo alması bebek ve anne adayının sağlığı açısından risk barındırmaktadır. Anne adayının enerjik ve zinde olabilmesi, hem hamilelik sürecini hem de doğumu rahat geçirebilmesi için günlük yaklaşık yarım saat rutin yürüyüşler yapması gerekir. Doktor tarafından aksi söylenmedikçe anne adayı hamilelik döneminde günlük yürüyüşleri ihmal etmemelidir.
6. Doktordan habersiz hiçbir ilaç kullanmayın
Hamilelik dönemindeki belki de en riskli husus ilaç kullanımıdır. Normal dönemde de ilaç kullanımı konusunda çok hassas davranmak gerekirken, hamilelik döneminde bu durum çok daha önemli bir hal alır. Basit ağrı kesiciler de dahil olmak üzere doktorun izni olmadan hiçbir ilaç kullanılmamalı, ancak doktorun bebeğin gelişimi için önerdiği ilaçlar da aksatılmadan kullanılmalıdır.
7. Su içmeyi unutmayın
Gebeliğin en önemli sorunlarından birisi vücudun şişmesi, ödem oluşmasıdır. Bunu engellemenin en basit yolları ise sık sık dinlenmek ve bol bol su içmektir. Bununla birlikte gebelikte değişen hormon dengesinin bir sonucu olarak sindirim, boşaltım metabolizmasının işleyişinde de sorunlar yaşanabilmektedir. Bunları önlemek için de uygulanabilecek en kolay öğüt bol bol su içmektir. Bu bakımdan gebelik döneminde günde en az 10 bardak su tüketilmesi uygun olacaktır.
8. Daha bol ve rahat kıyafetler alın
Kadınlar belirgin bir şekilde kilo almaya genellikle hamileliğin 4. ayından sonra başlarlar. Bu döneme kadar geçen sürede 2-3 kilo alındığı için gebelik öncesi kıyafetler giyilmeye devam edilir. Ancak gebelik başlar başlamaz kadının hormonsal dengesi değiştiği için eski kıyafetler rahatsızlık yaratmakta, sıkmakta, terletebilmektedir. Bu sebeple gebeliğin başından itibaren daha rahat, bol, pamuklu, seyrek dokunmuş kıyafetlerin tercih edilmesi önerilir.
9. Uyku ihtiyacını ertelemeyin
Hamilelik döneminin başından itibaren anne adayına bir halsizlik, yorgunluk hali hakim olacaktır. Özellikle ilk 3 ay içinde anne adayı sürekli uyuma eğilimi gösterir. Evde ya da iş yerinde anne adayı fırsat buldukça dinlenmeli ve yaklaşık bir yarım saat kadar kestirmelidir. Bu dönemdeki uyku ihtiyacının ertelenmesi, ilerleyen süreç için daha zorlu sorunlar yaratabilir.
10. Kalbinizin hızlı atışından endişelenmeyin
Hamilelik döneminde anne adayı eskisi gibi derin nefes alamadığını, en küçük bir yorgunlukta kalbinin sıkıştığını hisseder. Gebelikte bu durum normaldir. Zira vücut hızlı kan pompalanmasına ve artan hormon salgılarına alışmaya çalışmaktadır.