Polikistik Over Sendromu
Polikistik Over Sendromu, kısa adıyla PKOS, yumurtalığın çok sayıda kist içermesi sonucunda ortaya çıkan genetik kaynaklı olduğu düşünülen bir hormon problemidir.
Sıklıkla yumurtalar tam anlamıyla döllenmeye hazır olgunluğa erişemedikleri için infertiliteye, yani kısırlığa yol açabilmektedir. Ayrıca bu rahatsızlık; kalp hastalıkları, şeker, uyku apnesi, rahim kanseri gibi sağlık sorunları risklerinin artmasına da yol açabilmektedir. Bu sebeple, bu yönde kontrollerin yapılmasının oldukça önemli olduğunun altını çizmek gerekir.
Yapılan tetkiklerde LH/FSH değerinin 2,5 – 3’den büyük olması Polikistik Over Sendromu açısından şüphe uyandırıcı olarak değerlendirilmektedir. Klinik olarak ya da laboratuvarda erkeklik hormonu yüksekliği , ultrasonda görülen tipik polikistik yumurtalık görüntüsü ve adet düzensizliği görülür.
Polikistik Over Sendromu’nda çeşitli tedavi yöntemleriyle hormon kontrolü sağlanıyor olsa da sendrom genetik kökenli olduğundan tam bir tedaviden söz etmek mümkün değildir.
Belirtileri Nelerdir?
Polikistik Over Sendromu başlangıçta belirti vermezken süreç ilerledikçe şu gibi belirtiler ortaya çıkabilir:
-Adet görememe veya uzun aralıklarla adet görme
-Normalden fazla kıllanma
-Ciltte bozulma ve yoğun sivilcelenme
-Yoğun saç dökülmesi
-Aşırı kilo alma durumu
-Göğüslerde yaşanan değişiklikler ve hassasiyet
-Cilt lekeleri
-Normalden fazla erkeklik hormonu salgılanması
Bu belirtiler kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir.
Bazı belirtiler daha şiddetli olurken, bazıları hiç görülmeyebilir. Fakat en sık rastlanan belirtileri adet düzensizliği veya adet görememektir.
Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Polikistik Over Sendromu tanısı almış kişilere öncelikle hayat tarzlarına uygulamaları için bir takım öneriler sunulur. Başlıca verilebilecek üç öneri beslenme değişiklikleri, spor yapma ve kilo verme tavsiyesidir. Buradaki hedef insülin düzeylerinin düşürülmesi ve yumurtlamanın beklenilen düzene yaklaştırılması eğilimi olarak gösterilebilir.
Bu planlamaların dışında, doktor kontrolü sonrasında ilaçlı ve cerrahi olmak üzere iki farklı tedavi yöntemi izlenilebilir.
İlaçla vücudun hormon dengesinin sağlanması, tercih edilen önemli bir metottur.
Cerrahi tedavi ise kapalı yöntemle yumurtalıklara işlem uygulanarak yumurtlama düzeninin sağlanması amacıyla gerçekleştirilmektedir.
Polikistik Over Sendromu ve Gebelik
Polikistik Over Sendromu adet döngüsü üzerinde olumsuz etkiye yol açtığı için bu tanıyı almış kadınların normal gebelik şansı oldukça düşüktür.
Bu sebeple doktor kontrolünde gerçekleştirilen yumurtlamayı sağlayıcı veya arttırıcı tedavilerle gebelik şansı arttırılmaktadır.
Söz konusu tedavi yöntemlerinin başarısız olması durumunda ise başarı oranı daha yüksek olduğundan tüp bebek tedavisi tercih edilmektedir.