Miyom Tedavisi
Miyom Tedavisi, çeşitli durumlarda miyomlar herhangi bir olumsuzluğa yol açmadan mevcut olabilir. Bu miyomların çapları genellikle en fazla 5 cm’dir.
1 ) Miyom tedavisi yöntemleri nelerdir?
Miyomlar; 3 yöntemle tedavi edilebilmektedir. Bu yöntemlerden hangisinin hastaya uygun olacağına ise miyomların yerleşim yerine ve boyutlarına göre karar verilmektedir. Bazı miyomlar herhangi bir belirti ya da soruna yol açmadığı için yalnızca takip edilmeleri yeterli olacakken, bazı miyomların cerrahi olarak tedavi edilmesi gerekebilir.
Tedavi yöntemleri ise:
- Gözlem,
- Cerrahi yöntemler,
- İlaç tedavileri olarak sıralanabilir.
2) Miyomlarda gözlem tedavisi
Çeşitli durumlarda miyomlar herhangi bir olumsuzluğa yol açmadan mevcut olabilir. Bu miyomların çapları genellikle en fazla 5 cm’dir. Bu miyomların cerrahi operasyonla alınması gerekmez. Özellikle gebe kalma ya da ağrı gibi sorunlar mevcut değilse, altı ayda bir ultrason ile hasta izlenir ve miyomların büyümesi değerlendirilir.
Bu kontroller ve gözlem sırasında miyomların boyutunda bir artış söz konusu değilse, gözlem yapılmaya devam edilir. Miyomlar bir anda büyümüş ve çoğalmış ise hastanın durumuna göre ameliyata karar verilebilir.
Ancak genellikle çapı 5 cm’den küçük olan miyomlar için ameliyat yapılmasına gerek yokken, gözlem yapılması tercih edilmektedir.
Menopoza yakın olan ve yaşı büyük hastalar için de ameliyata gerek yoktur. Menopoz döneminde miyomlar, küçülme eğiliminde olacağı için yalnızca gözlem yöntemi yeterli olabilmektedir.
Rahim iç duvarında (endometrium) olan summüköz miyomlar ve aşırı kanama gibi problemlere sebebiyet veren miyomlar, küçük olsalar bile, ameliyat ile tedaviye ihtiyaç duyulabilmektedir.
3 ) İlaç tedavisi
Miyomlar için tamamen sorunu çözen bir medikal tedavi bulunmamaktadır. İlaç tedavileri destekleyici olarak uygulanmakla beraber, oldukça nadir olarak başvurulan bir yöntemdir. Miyomların çapında küçülme sağlayabilecek ilaçların başında GNRH analogları bulunmaktadır. Bu ilaçlar miyomların çapında küçülme etkisi yaratsa da kalıcı çözümler sunmayabilir. Bundan dolayı da her miyomu olan hastaya rutin olarak ilaç tedavisi yapılmamaktadır.
4 ) Cerrahi yöntemler
Miyomların çağı 5 cm’i geçmiş ise, kısırlık ya da farklı sorunlar söz konusu ise ameliyatla miyomların alınmasına karar verilebilir. Miyom ameliyatları 2 çeşit yapılabilmektedir. Bu ameliyatların başında miyomektomi gelmektedir. Bu operasyonda yalnızca miyomların alınması hedeflenmektedir. İkincisi ise, miyomların rahim ile beraber alınması gerektiği histerektomi ameliyatıdır.
Ameliyat kararına; miyomların çapına, yerleştiklerine alana, hastada yarattığı şikayetleri, hastanın çocuk sahibi olmak isteyip istemediğine göre karar verilmektedir.
Miyom tedavisi operasyonları açık ya da kapalı yöntemlerle uygulanabilmektedir. Ancak genellikle tercih edilen yöntem laparokopik miyom operasyonlarıdır. Ancak miyomlar çok büyükse, sayıca fazla miyom varsa, hastanın yaşı ve koşullar uygunsa açık ameliyat yapılması da gerekebilir. Bunun dışında rahmin de alınması gerekebilmektedir.
Histerektomi yönteminin en büyük avantajı, rahmin alınması sayesinde bir daha miyom sorununun meydana gelme riski olmamasıdır. Miyomektomi operasyonu uygulanan hastalarda rahim alınmaz. Bu sebeple de miyomların yeniden ortaya çıkma riski bulunmaktadır. Ancak bu ameliyattan sonra hastanın gebe kalma şansı artar ve kendiliğinden gebelik gerçekleşebilir.
5 ) Miyom tedavisi ameliyatının hangi durumlarda yapılması gerektirir?
- Miyomun oranlarının aşırı büyük olması durumunda (daha çok 8 cm ile10 cm’den büyük olması)
- Fazla miktarda kanamaya ve kansızlığa (anemi) sebebiyet vermesi
- Ağrı, çok sık idrara çıkma, kabızlık gibi bası semptomları meydana getirmesi durumunda
- Dejenere olmuş ve ağrılı ise
- Vajene doğmuş miyomlar
- Menopoz döneminin ardından büyümeye devam eden miyomlar
- Torsiyone olmuş subseröz miyom
- İnfertilite (kısırlık) neden olarak tahmin edilen miyomlar
Uterin arter embolizasyonu nedir?
Rahim içine kan gitmesini sağlayan damarların tıkanması yöntemidir. Bu sayede miyomu besleyen kan akışı hafifletilir. Bu sebeple de miyom boylarında küçülme gözlemlenir. Bu işlem ameliyatsızdır. Damar yolu ile katater aracılığıyla uygulanmaktadır.
Miyom tedavisi bitkisel yöntemi var mıdır?
Miyomlar bitkisel yollarda tedavi edilemez. Bu sebeple de miyomların küçülmesine ya da tedavisinin sağlanmasına yardımcı olacağı iddia edilen bitkisel çaylar, kürler ya da şifalı karışımlara kanılmamalıdır. Bu gibi kürler ya da bitkisel kaynaklı ilaçlar, genel sağlığın olumsuz etkilenmesine yol açabilmektedir.
Akustik miyom tedavisi nedir?
Yeni geliştirilen ameliyatsız miyom tedavisi yani akustik miyom tedavisi; ses dalgaları prensibi ile uygulanmaktadır. Operasyon yapılmasına gerek kalmadan, hastaya anestezi yöntemi uygulanmadan tamamlanan bu işlemde, uygun hastalar için başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir.
Bu tedavide amaçlanan ses dalgalarıyla miyom bölgelerine odaklanmak ve miyomları tahrip etmektir. Miyomlar üzerinde yüksek enerji kullanılarak miyomlar ameliyatsız olarak tedavi edilebilir. Bu işlemin en büyük avantajı ise çevre dokulara ya da organlara zarar verilmemesidir. Hedeflenen alanın hassas bir şekilde görünmesi için, işlem sırasında magnetrezonanas tomografisi (MRT) devamlı şekilde kullanılmaktadır. Bu tedavinin planlanmasında, tedavi edilecek hedef dokunun belirlenmesi ve miyomun çevresinde olan sinir gibi önemli dokuların korunabilmesi mümkündür.
Vücuttaki ısı değişimleri yalnızca MRT yöntemi ile gözlemlenebilir. İşlem süresince görüntü ve bilgi sağlayan bu ısı haritası sayesinde ihtiyaç duyulan enerji tespit edilir ve ısı aşımı yapılmaması sağlanır.
Bu işlem radyasyon içermemektedir. Bu sayede de hasta açısından olumsuz yanları bulunmamaktadır. İşlem sırasında hastanın sakin kalması için ağrı kesici ya da sakinleştiriciler kullanılabilir. Tedavi 2 saatte tamamlanmaktadır.