Miyom Belirtileri Nelerdir?
Miyom; rahimde bulunan miyomlar, rahim dokusundan meydana gelen çapları çoğunlukla 1-15 cm arasında değişen, iyi huylu tümörler olarak tanımlanır. Miyomlar, üreme çağındaki kadınlarda gelişen tümörlerdir. 35 yaşın üzerindeki her 3 kadından 1’inde miyoma rastlanmaktadır. Östrojen hormonundaki artış, miyomların büyümesine yol açabilmektedir. Bundan dolayı da miyomlar ergenlik döneminde ve hamilelikte büyüme eğilimindedir. Fakat menopoz döneminde östrojen hormonu azaldığı için genellikle küçülmektedir. Miyomlar, yerleşim yerlerine göre gruplandırılmaktadır.
-
Submuköz Miyomlar
Submuköz miyomlar, rahmin iç yüzeyine doğru büyüyen miyomlardır. Bu miyomlar, yaygın olarak kanama belirtisine sebep olur. Kanamalar, adet döneminde yoğun bir kanamayla belli olur ve adet süresi uzar. Bu sebeple de kansızlığa yol açabilir.
-
İntramural Miyomlar
Bu miyomlar, rahim kas dokusu içine yerleşmektedir. Yaygın olarak görülmektedir. Adet süresinde uzamaya ve kansızlığa sebep olmaktadır. Bununla beraber karında ağrıya yol açarak, mesaneye bası yapabilir. Bu sebeple de sık sık idrara çıkma şikayeti meydana gelebilir.
-
Subseröz Miyomlar
Subseröz miyomlar, rahmin dış yüzeyine doğru büyüyen miyomlardır. Kanama probleme diğer miyom tipleri gibi yol açmazken; karın ağrısı, sırt ağrısı, sık sık idrara çıkma gibi problemlere sebep olabilirler.
Miyom belirtileri nelerdir?
Miyomlar bazı kadınlarda yoğun belirtilere sebep olabilirken, bazı kadınlarda herhangi bir belirtiye sebep olmamaktadırlar. Miyomlarda yaygın olarak görülen belirtiler ise adet kanamaların uzun olması ve adet sancılarının yoğun olmasıdır. Genellikle kanamalar pıhtılı ve boldur. Bu sebeple de uzun vadede kansızlık meydana gelebilir.
Belirtiler ise:
- Karın ağrısı,
- Dolgunluk hissi,
- Sık sık idrara çıkma ihtiyacı,
- Sırt ve bacak ağrıları,
- Cinsel ilişki sırasında ağrı,
- Kabızlık ve gaz olarak sayılabilir.
Miyomlar nasıl teşhis edilir?
Miyom belirtileri genellikle jinekolojik muayene esnasında tesadüfen tespit edilmektedir. Bununla beraber, yukarıda bahsi geçen belirtiler sebebiyle doktora başvurulması sonucunda yapılan ultrasonografi sonucunda da miyomların tespit edilebilmesi mümkündür. Ultrasonda, miyomların yalnızca bir bölümü tespit edilebilmektedir. Bu sebeple de altta yatan sebepler gözden kaçırılabilir.
Manyetik rezonans (MR) cihazıyla, hem rahim çeşitli açılardan daha iyi değerlendirilir hem de miyom belirtilerinin hemen hepsinin tespit edilebilmesi mümkün olur. Bundan dolayı da miyom şüphesi olan hastalar için MR tetkiki ve muayenelerin ayrıntılı bir şekilde yapılması önerilir.