Mikroenjeksiyon Nedir, Nasıl Uygulanır?
Mikroenjeksiyon Nedir? Tüp bebek tedavisinde, başarı elde etmek adına teknolojik ve tıbbi gelişmeler bir arada kullanılmaktadır. Bunun sonucunda da kısırlık sorunlarının %80’i tüp bebek yöntemleri sayesinde çözülebilecek seviyeye gelmiştir. Mikroenjeksiyon yöntemi de, başarı şansını arttıran, tüp bebek tedavisi için oldukça önemli bir tekniktir. Mikroenjeksiyon, tüp bebek tedavisi kapsamında döllenme aşamasında uygulanmaktadır. Mikroenjeksiyon yönteminin kullanılmasına karar verilmiş ise, anne ve baba adayından alınan sperm ve yumurta hücresi, mikroenjeksiyon yöntemiyle döllendirilir. Bu aşamadan sonra tüp bebek aşamaları ile aynı şekilde gerçekleşmektedir. Klasik tüp bebek yönteminde yani IVF yönteminde, alınan yumurta hücresinin çevresine sperm hücreleri koyulmaktadır. Bu spermlerden bir tanesi yumurtayı döllemekte ve bu sayede embriyo oluşturulmaktadır. Ancak mikroenjeksiyon yönteminde, alınan tek bir sperm hücresi, yumurta hücresinin içerisine enjekte edilmektedir. Bu sayede döllenme daha yüksek başarı oranına sahip şekilde gerçekleşebilmektedir. Özellikle şiddetli erkek kısırlıklarında devrim niteliğinde kabul edilir.
Mikroenjeksiyon Nedir? Klasik IVF tüp bebek yönteminin farkı nedir?
Klasik tüp bebek yönteminde (IVF) birçok sayıda sperm hücresi, en kaliteli yumurta hücresinin çevresine koyulmaktadır. Bu spermlerden en kalitelisi, kendi kendine bu yumurta hücresini döller. Bu aşamada meydana gelen döllenme, doğal yollarla oluşan döllenmenin aynısıdır, yalnızca laboratuar ortamında gerçekleştirilmiştir. ICSI yani mikroenjeksiyon yönteminde ise seçilen en kaliteli sperm hücresi, yumurta hücresinin içerisinde enjekte edilmektedir. Bu sayede döllenme, uzmanlar sayesinde gerçekleştirilmiş olur. Bunun dışında iki yöntemde de tedavi aşamaları aynıdır.
Mikroenjeksiyon yönteminin avantajı nedir?
Mikroenjeksiyon Nedir? Mikroenjeksiyon yöntemi, döllenme şansının daha yüksek olduğu bir yöntemdir. Özellikle sperm sayı ve kalitesi az olan erkekler için klasik tüp bebek tedavisinden daha yüksek başarı şansına sahiptir. Mikroenjeksiyon yönteminde, tek bir sperm hücresi alınabilen erkek adayın bile baba olma şansı mevcuttur. Özellikle de azoospermi gibi durumlarda, testisten bir sperm hücresi alınmasıyla dahi gebelik şansı saklı tutulur.
Mikroenjeksiyon nasıl yapılır?
Mikroenjeksiyon yönteminde, en kaliteli sperm hücresi seçilir. Sperm hücresinin kuyruğu, enjektörle alınabilecek şekilde hazırlanır. Bu aşamada sperme herhangi bir zarar verilmez. Ardından oldukça titiz ve uzmanlık isteyen bir işlemle, yumurta hücresinin içerisine transfer edilir. Daha sonra döllenme oluşunca embriyolar laboratuar ortamına alınır ve anne adayının rahmine transfer aşamasına kadar muhafaza edilir.
Hangi hastalarda mikroenjeksiyon (ICSI) yöntemi uygulanır?
- Sperm sayısı yetersiz olan baba adaylarında,
- Azoospermi hastalarında,
- Yalnızca Mikro TESE yöntemiyle sperm hücresi alınabilecek hastalarda,
- Sperm şeklinde, morfolojisinde ileri derecede (%95’ten fazla) bozukluk olan hastalarda,
- Kısırlık sebebi antisperm olan hastalarda,
- Klasik tüp bebek tedavisinde başarı elde edememiş olan hastalarda,
- Preimplantasyon genetik tanı (PGD) uygulanması gereken kişilerde,
- Sebebi açıklanamayan kısırlık sorunlarında mikroenjeksiyon uygulanması önerilmektedir.
Mikroenjeksiyon ile döllenme kesin oluşur mu?
Mikroenjeksiyon Nedir? Hiçbir yardımcı üreme yönteminde başarı şansı yüzde yüz değildir. Mikroenjeksiyon yönteminde de başarı şansı, klasik tüp bebek tedavisine göre daha yüksek olsa da başarı şansı yüzde yüz olmadığı için döllenmeme riski her zaman için mevcuttur. Döllenme şansı sperm ve yumurta hücresinin kalitesine bağlıdır. Bundan dolayı da en kaliteli sperm hücresinin tercih edilmesi için IMSI gibi yöntemler uygulanabilse de, şayet sperm hücresi çok kalitesiz ise döllenme gerçekleşmeyebilir.
Mikroenjeksiyon yaptıranlarda gebelik şansı ne kadardır?
Mikroenjeksiyon yani ICSI yönteminde, gebelik oranları klasik tüp bebek tedavisine göre daha yüksek olmaktadır. Ancak bu yöntemde de başarı şansını etkileyen en önemli faktörlerin başında anne adayının yaşı ve yumurtalık sayısı gelmektedir. Anne adayının yaşına bağlı olarak değişebilmekle beraber başarı şansı %50-80 arası denilebilir.
Mikroenjeksiyon fiyatı, maliyeti nedir?
Mikroenjeksiyon Nedir? Tüp bebek tedavisinde mikroenjeksiyon uygulamasının maliyeti, tüp bebek tedavisi ile hemen hemen aynıdır. Fiyat ve maliyet, tüp bebek merkezine göre ve kadın doğum uzmanının uygulayacağı yöntemlere göre değişebilmektedir.