Menopozu Geciktiren Yöntemler Var mıdır?
Menopozu Geciktiren Yöntemler: Genç kızlarda ergenliğe girişle beraber salgılanmaya başlanan kadınlık hormonlarının etkisiyle rahim içi duvarı yumurtlama döneminde kalınlaşır ve muhtemel bir gebelik durumunda döllenmiş yumurtayı barındırabilecek şekle, dokuya erişir. Ancak o ay gebelik oluşmazsa kalınlaşan bu doku adet kanı ile birlikte akar ve vücuttan atılır. İşte her ay bu şekilde gerçekleşen adet kanaması rutini, kadının yaşı ilerlediğinde yavaş yavaş seyrekleşmeye, düzensizleşmeye başlar, zamanla da tamamen biter. Zira hormon salgıları azaldıkça yumurtlama faaliyetleri ve rahim içi dokusunun da kendisini gebeliğe hazırlama fonksiyonları yavaşlamaktadır. Ortalama 45-55 yaşlarına denk gelen bu dönem kadınlarda üreme fonksiyonlarının bittiğinin göstergesi olmakla birlikte, fiziksel ve duygusal anlamda da farklı bir döneme girildiğinin işaretidir. Kadınların hiç birisi menopoz dönemine girmek istemezler ve bu dönemi mümkün olduğunca ileri bir zamana ertelemek isterler.
Menopoz nasıl geciktirilebilir?
Menopozu Geciktiren Yöntemler: Kadının hangi yaşta menopoza gireceğini belirleyen en önemli etken kesinlikle genetik kodlardır. Aynı ailedeki kadınlar yaklaşık olarak aynı yaşlarda menopoza girmektedirler. Bununla birlikte kadının yaşadığı iklim, sahip olduğu sosyo-ekonomik koşullar, stres, depresyon halleri menopoza girme yaşını belirleyebilmektedir. Ayrıca sigara kullanan, çok zayıf olan, yetersiz beslenen, hiç doğum yapmayan, kadınların yaşıtlarından daha erken menopoza girdikleri de bilinmektedir. Bunlara ek olarak kemoterapi tedavisi gören, radyasyona maruz kalan, cerrahi bir operasyon sırasında yumurtalıkları zarar gören, genç kızlık döneminden itibaren korumasız cinsel ilişkiye giren kadınlar menopoza daha erken yaşlarda girmektedirler. Tüm bunlardan yola çıkıldığında genç kızlık döneminden itibaren düzenli, dengeli beslenmeye, sigara kullanmamaya, sağlığını korumaya özen gösteren kadınların menopoz yaşlarını bir süre, belki 2-3 yıl erteleyebildikleri söylenebilir. Ayrıca ailesindeki diğer kadınlarda erken yaşta menopoza girme gibi bir sorun varsa, genç kızlık döneminde doktora başvurularak yumurta rezervine baktırılmalı ve Anti Müllerian Hormon testi yaptırılmalıdır. Bu sayede eğer erken menopoz belirtileri gözleniyorsa yeme, içme ve yaşam koşulları bu bağlamda düzenlenir ve kadının yumurtası, embriyosu dondurularak doğurganlık özelliği korunabilir. Menopoza giriş belirtilerinin gözlenmeye başlandığı dönemlerde kadına doktor tarafından verilen hormon ilaçlarıyla menopozun olumsuz etkileri hafifletilmeye çalışılır, adet görememekten kaynaklanan rahatsızlıklar bir miktar giderilebilir. Bu tedavi menopoza gireceği dönemi ertelemez, sadece kadının rahatsızlıklarını, şikayetlerini hafifletir. Ancak doktor muayenesi, önerisi olmadan menopozu geciktirdiği iddia edilen ilaçların, bitkisel kürlerin kullanılması kadının sağlığını olumsuz etkileyeceğinden, bu tarz yaklaşımlardan uzak durulmalıdır. (Menopozu Geciktiren Yöntemler)
Menopoza giren kadınlar cinsel sorun yaşarlar mı?
Menopozu Geciktiren Yöntemler: Ergenliğe giriş dönemi nasıl zorlu ve çalkantılı geçiyorsa, pek çok kadın için de menopoza giriş dönemi de zorlu ve dengesiz geçebilmektedir. Bu dönemin en az psikolojik zararla atlatılabilmesi için kadının eşi ve yakın çevresindekilere önemli sorumluluklar düşmektedir. Normal şartlarda menopoz sadece kadının gebe kalabilme yetisini kaybettiğini gösterir, cinsel fonksiyonlarda her hangi bir gerileme, azalma gözlenmez. Ancak menopozda azalan hormon salgıları, yaşanan fiziksel değişimler kadını olumsuz etkileyebildiğinden bir süreliğine kadında cinsel isteksizlik de görülmektedir. Bu bağlamda kadının bu dönemde kilo alması, fiziksel hareket kabiliyetinin kısıtlanması, bitkinlik, yorgunluk, ani ateş basması, terlemeler yaşandığından kadın cinselliğe konsantre olamaz. Ancak menopoza tamamen girişle beraber şikayetler azalır ve zamanla kaybolur. Bu sebeple bu zor dönemde kadına duygusal anlamda destek olmak gerekmektedir.