Kısırlık ve Tüp Bebek Tedavisi
Kısırlık ve Tüp Bebek Tedavisi, çiftlerin bir sene boyunca doğal ve düzenli olarak cinsel ilişkide bulunması ancak çocuk sahibi olamaması durumunu ifade etmektedir. Kısırlık birçok faktör kaynaklı olarak meydana gelebilir. Bu faktörlerden bazıları doğumsal olurken, bazıları sonradan meydana gelebilir. Günümüzde her yüz çiftten 15’i kısırlık sorunu yaşamaktadır. Kısırlık sorunu günümüzde gittikçe artmaktadır. Beslenme düzeninin yetersiz olması, sigara kullanımı, iş hayatı ve kadınların çocuk sahibi olma yaşını ertelemesi gibi faktörler kısırlığı tetikleyebilmektedir.
Kısırlık sorunu yaşayan çiftlerin tedavisi için yardımcı üreme yöntemlerine başvurulmaktadır. Bu yöntemler arasında en başarılı olanı tüp bebek tedavisidir. Tüp bebek tedavisi, kadın ve erkekten alınan üreme hücrelerinin laboratuar ortamında döllendirilmesi ve daha sonra anne adayının rahmine transfer edilmesi ile tanımlanabilir. Tüp bebek yöntemleri çeşitlidir. Çiftin kısırlık durumuna göre uygun tedavi yöntemleri belirlenmektedir.
Tüp bebek tedavisi nasıl yapılır?
Kısırlık ve Tüp Bebek Tedavisi; Çift bir sene boyunca doğal ve korunmasız yöntemlerle çocuk sahibi olmak adına cinsel ilişkide bulunur ancak gebelik oluşmazsa mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır. Kadın 35 yaşından büyükse, bu durumda bekleme süresi 6 ay olmaktadır. Altı ay bekledikten sonra mutlaka bir kısırlık uzmanına başvurulmalıdır.
Daha sonra uzman çiftin kısırlık durumunu detaylı bir şekilde araştırmalıdır. Bu araştırmada çiftin tıbbi öyküsü, cinsel hastalıklar, geçirilmiş operasyonlar, kısırlık süresi ya da çalışma ortamı gibi faktörler de araştırılmaktadır. Erkek adaya ilk olarak sperm analizi yapılmaktadır. Bu sayede sperm sayı ve morfolojik özellikleri belirlenerek dölleme yetileri araştırılır. Daha sonra gerekli görülürse ürolojik muayene ve diğer tetkikler yapılabilir. Kadın kısırlığı daha komplike olmaktadır. Bu sebeple de tüpler, rahim durumu, hormonal faktörler, miyom-polip gibi yapılar araştırılmaktadır. Kadınlarda kısırlığa yol açabilecek daha çok faktör olduğu için araştırma daha detaylı yapılmalıdır.
Kısırlık sorunları belirlendikten sonra çifte uygun olan tedavi yöntemine başlanır. İlk olarak anne adayının yumurtalıkları uyarılır. Daha sonra uyarılan yumurtalar istenilen olgunluğa eriştiğinde toplanır. Toplanan yumurtalar baba adayından alınan sperm hücreleri ile döllendirilir ve daha sonra 3 ya da 5 gün sonra anne adayının rahmine transfer edilir.
Transfer edilen embriyoların sayısı ise anne adayı 35 yaşından büyükse ve ilk iki tüp bebek denemesi ise en fazla 2 olarak belirlenmiştir. Ancak anne adayının yaşı 35’ten küçükse bu durumda yalnızca bir embriyo transferine izin verilmektedir.
Gebelik testi ne zaman yapılır?
Gebelik testi, embriyo transferinden 12 gün sonra yapılmaktadır. Bu süre boyunca çiftin merkeze gelmesi gerekmemektedir.