Histeroskopi Nedir?
Histeroskopi Nedir? : Histeroskopi, boru şeklinde mercek sistemi olarak kullanılan bir cihazla rahim içinin değerlendirilmesidir. Hastanın rahmin görüntüsü, oldukça küçük bir monitör yardımı ile ekrana yansıtılır. Histeroskopi, genel ya da lokal anestezi altında uygulanabilir. Hastanın adetinin bitmesinden hemen sonra histeroskopi uygulanmaktadır. Bu dönem, kadının gebe olunmadığından emin olunur ve rahmin içinin görüntülenebilmesi için en uygun dönemdir.
Tanı amaçlı (diagnostik) histeroskopi nedir?
Şayet rahmin içinde miyom, yapışıklık, septum şeklinde anomaliler varsa, tanı koyulması için histereskopi uygulanabilir. Bunun dışında çeşitli durumlarda histeroskopi ve laparoskopi aynı anda yapılabilmektedir.
Hangi durumlar da tanısal olarak histeroskopi yapılmaktadır?
- Hastanın aşırı ve düzensiz adet kanamaları mevcut ise,
- Kısırlık ortaya çıkmış ise,
- Tekrarlayan düşükler mevcut ise,
- Hastanın rahim içersinde bir yapışıklığı söz konusu ise,
- Miyom ya da polip gibi yapılar mevcut ise, tanısal amaçlı histeroskopi uygulanabilir.
Tedavi amaçlı olarak (operatif) uygulanan histeroskopi nedir?
Tespit edilen sorunların (miyom, polip, yapışıklık gibi) tedavi edilmesi amaçlı olarak histeroskopi uygulanabilmektedir. Histeroskopi yöntemi, aynı zamanda histeroskop ile beraber “endometrialablasyon” da yapılabilmektedir.
Histeroskopi yönteminin riskleri nelerdir?
Genellikle histeroskopinin ciddi riskleri yoktur. Fakat nadir olarak rahmin denilmesi, aşırı kanama, rahim ağzında mevcut olan yaralanmalar, rahim içinde enfeksiyon gibi cerrahi işleme bağlı riskler vardır. Ancak uzman kişiler tarafından uygulanan histeroskopi yönteminde bu riskleri ortaya çıkması minimumdur.
Histeroskopi yöntemi nasıl yapılır?
Genel olarak histeroskopi uygulamadan önce rahim ağzının açılması gerekmektedir. Bu durumda hastanın rahim ağzından ilaç uygulanmaktadır. Histeroksopi yöntemi genellikle jinekolojik muayene pozisyonunda spinal ya da genel anesteziyle uygulanmaktadır. Rahim ağzı; buji adı verilen bir araç yardımı ile genişletilmektedir. Daha sonra ise rahim ağzından rahim içine doğru ilerlenir. Bu aşamada görüntü ekrana yansıtılır. Bunun dışında rahim içerisinin daha iyi genişletilerek gözlenebilmesi için hastanın rahminin içerisine sıvı verilmektedir. Histeroskopi yönteminden birkaç saat ya da bir gün sonrasında hasta evine gidebilir. Bunun dışında histeroskopi işleminden bir iki gün sonra az miktarda kanamalar, kramp, ağrılar meydana gelebilmektedir.