Hamilelikte Olunabilecek Aşılar
Hamilelikte Olunabilecek Aşılar : Aşı, hastalıkların önlenmesine ve oluşan hastalıkların tedavisi edilmesine büyük rol oynayan en önemli faktörlerden biridir.
Gebelikte döneminde de yapılması gereken bazı aşılar vardır. Ancak hamilelik döneminde canlı aşıların yapılması önerilmemektedir. Bundan dolayı da gebelik sürecinde ölü yani inaktif virüs ya da bakteri kullanılarak aşıların yapılması gerekmektedir.
Bunun dışında emzirme ve gebelik döneminde hastalıklar için kullanılabilecek ilaçlar, hamile olunmayan dönemle aynı olmamaktadır. Bu sebeple de doktor kontrolü dışında hamilelik döneminde basit ağrı kesicilerin dahi alınmaması oldukça önemlidir.
Gebelikte uygulanacak aşılar, gebeliğin 2. Ya da 3. Ayı başlamaktadır. Yapılan aşıların en önemli amacı ise gebelikte büyüme geriliği, ölü doğum, sinirsel sorunların oluşabileceği enfeksiyonlardan bebeği korumaktır.
Hamilelikte hepatit-B aşısı
Şayet anne adayı taşıyıcı bir hepatit- B hastası ise, doğumdan sonraki 12. Saatte bebeğe mutlaka bir hepatit B aşısı yapılmalıdır. Annenin taşıyıcı olması durumunda bebeğe doğum sırasında bu hastalık geçebilir.
Şayet baba adayı taşıyıcı ise, anne hepatit-B aşısını gebelikten önce yaptırmalıdır. Eşi hepatit-b taşıyıcısı olan kadınlar hepatit-b hastalığına yakalanabilirler. Bu nedenle aşı ile korunma sağlanmalıdır. Eğer anne hamilelikten önce aşı yaptırmadıysa mutlaka hamilelik sırasında aşı yaptırmalı.
Hangi gebelere Hepatit B aşısı yapılmalıdır?
· Eşinde Hepatit- B olan kadınların gebe kalmadan önce bu aşıyı yaptırması gerekmektedir. Bu kadınlara hepatit-B geçme riski yüksek olduğundan, korunma planlanmalıdır.
· Yakın zaman uyuşturucu kullanmış olan anne adaylarının hepatit-B aşısı yapılmalıdır.
· Gebelikten önceki 6 ay içerisinde birden fazla cinsel partneri olan kadınlara hepatit-B aşısı yapılmalıdır.
Bu aşı, her hamile kadına uygulanması gereken rutin bir aşı değildir. Daha önce hepatit-B aşısı olmamış ve bu virüs ile karşılaşmamış kadınların gebelik döneminde bu virüs ile karşılaşma riski vardır. Karşılaşma olasılığı yüksek olan veya korunma amaçlı aşılama isteyen anne adaylarına aşılama uygulanabilir. Hamilelik sırasında Hepatit B virüsü alan bir anne adayı bu virüsü doğum sırasında bebeğine geçirebilir.
Hamilelikte grip aşısı
Grip virüsü, her yıl farklı şekillerde oluşmaktadır. Bu sebeple de virüse karşı direncimizin her yıl değişmesi gerekmektedir. Her yıl oluşturulan grip aşısı da, o yılki virüse göre yeni haliyle oluşturulmaktadır. Gebelik döneminde grip aşısı yaptırmanın herhangi bir sakıncası yoktur. Emzirme döneminde de grip aşısı uygulanabilir.
Grip aşısı, sanıldığının aksine gribe yol açmadığı için, gebelik döneminde herhangi bir probleme sebep olmaz.
Hamilelikte tetanos aşısı
Anne adayı şayet hiçbir şekilde tetanos aşısı olmasıysa, gebelikte tetanos aşısı olması gerekmektedir. Gebeliğin 2. Ya da3. Ayında tetanos aşısı olunabilir. Tetanos aşısı, bir ay arayla yapılmaktadır. İkinci aşıdan 6 ay sonra 3. Doz tetanos aşısıyla aşı dönemi tamamlanır.
Anne adayı gebelikten önce tetanos aşısı yaptırmış ise ancak son yaptırılan aşının üstünden 10 yıl geçmiş ise, gebelik döneminde tekrar yaptırılması gerekebilir. Ancak anne adayı gebelikten önce tetanos aşısını yaptırmışsa ve üzerinden 10 yıl geçmemişse, yeni bir aşının yapılması gerekmemektedir. Tetanos, yeni doğan bebeklerde özellikle ilk zamanlarda %60 oranla ölümcül risk taşıdığından tetanos aşısı oldukça önemli bir yere sahiptir.
Tetanos aşısı gebelikte ne zaman ve kaç kere yapılır?
Tetanos aşısı, hamilelikte her dönemde uygulanabilir. Ancak genellikle gebelik döneminde 3 ay bittikten sonra uygulanmaktadır. Şayet tetanos aşıları tam olarak yapılmışsa ve üzerinden 10 yıldan fazla zaman geçmemişse tekrar uygulanmasına gerek yoktur. Aşının üzeriden 10 yıl geçmiş ise tek doz aşı yapılması gerekebilir.
Daha önce aşılamalar tam yapılmamışsa veya son aşının üzerinden 10 yıldan fazla süre geçmişse hamilelik döneminde 1 ay arayla toplam iki kere aşı yapılır. İkinci aşıdan 6 ay sonra bir doz daha aşı uygulanır. Çeşitli durumlarda bir sene sonra bir doz aşı daha ve ondan da bir sene sonra bir doz daha uygulanarak toplamda 5 doz aşı yapılması gerekebilir.
Hiç tetanos aşısı olmamış anne adaylarının en z 2 defa tetanos aşısı yaptırması oldukça önemlidir. İkinci doz aşının doğumdan en az 2 hafta önce vurulması gerekmektedir.
Hamilelikte meningokok aşısı
Şayet anne adayında menenjit salgısı varsa, bu aşının yapılması gerekebilir. Bu aşı, anne adayına ve bebeğe herhangi bir zarar vermemektedir. Bebeğin ve annenin korunmasına yardım eder. Rutin olarak uygulanan bir aşı değildir. Şayet gerekli ise kadın doğum doktoru tarafından önerilebilir.
Hamilelikte kuduz aşısı
Şayet anne adayı gebelik döneminde şüpheli hayvanlarla temas kurmuş ise kuduz aşısı yapılmalıdır. Kuduz aşısının herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır. Bu gibi durumlarda zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmak ve gerekli müdahalelerin yapılmasını sağlamak gerekmektedir. Hamilelikte anne adayı ya da fetüs için olumsuz bir sonucu yoktur.
Hamilelikte yalnızca doktorun gerekli gördüğü zaman yapılan aşılar:
· Polio
· Sarı humma
· Pnömokok
· Kolera
· Boğmaca
· Hepatit A
Hamilelikte asla yapılmaması gereken canlı hücre aşıları:
· BCG
· Kabakulak
· Kızamık
· Kızamıkçık
· Su çiçeği