Hamilelikte Doğru Beslenme
Hamilelikte doğru beslenmek, hem anne adayının hem de bebeğin sağlığının devamlılığı için oldukça önemlidir. Ancak bu noktada bilinmesi gereken, hamile olunduğu için daha fazla yemek zorunda değildir. Gebelik sürecinde anne adayı dengeli ve düzenli beslenmelidir. Bu sayede gebelik boyunca yeterli kilo alır ve doğum sonrası da kilolarını daha hızlı şekilde verebilir.
Demir içeren besinler tüketmek çok önemli:
Gebelik sürecinde anne ve bebeğin sağlığı için dengeli oranda demir, folik asit ve B12 temin edilmelidir. Demir barındıran besinler tüketmek bebeğin sağlığı için oldukça önemlidir.
Demir: yumurta, organik tavuk, balık, ıspanak, kıvırcık, dereotu, ceviz, badem, ciğer, pekmez gibi besinlerde bulunmaktadır. Demir takviyesi, doktor önerisi dışında alınmamalıdır.
Günlük ihtiyacınız olan C vitaminini unutmayın:
Gebe olan anne adaylarının c vitamini tüketimi dört açıdan önemlidir. Demiz ve mineraller, c vitamini ile emilmektedir. Bu besin ögeleri, c vitamini ile vücutta tutulmaktadır. Metabolizma hızını yükselten c vitamini, anne adayının kalori yakımını hızlandırır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan c vitamini, özellikle, kış aylarında hamileyseniz, grip veya nezle riskine karşı C vitamini içeren besinleri her gün tüketmelisiniz.
C vitamini içeren besinler ise: portakal, limon, mandalina, kivi gibi meyvelerde bulunmaktadır. Bunun dışında; maydanoz, çilek, biber, soğan, karnabahar gibi besinlerde C vitamini bulunmaktadır.
Kalsiyum içeren besinleri de menünüze dahil edin:
Hamilelikte doğru beslenme : Bebeğin gelişimi ve kemik yapısı için mutlaka kalsiyuma gereksinimi vardır. Şayet anne adayı, gebelik sürecinde yeterli kalsiyumu almaz ise, bebek anne adayının kalsiyum deposundan faydalanır. Bu sebeple de anne adayı kemik erimesi gibi sorunlarla karşılaşabilir.
Bunun dışında: saç dökülmesi, diş çürümesi, yorgunluk ve kilo alma gibi sorunlar ortaya çıkar.
Kalsiyum en çok:
- Peynir,
- Kefir,
- Ispanak,
- Roka
- Süt ve süt ürünlerinde bulunur.
Omega 3 içeren besinleri tercih edin:
Bebeğin sinir sisteminin gelişmesi için folik asit oldukça önemlidir. Planlanan hamilelikte 3 ay kadar önce, anne adayının folik asit tabletleri kullanılması önerilmektedir. Sağlık açısından çok önemli ve faydalı olan omega-3 yağ asitlerine olan ihtiyaç da hamilelik döneminde artacaktır. Omega-3 açısından en zengin besin grubu balık çeşitleridir. Ancak hamilelikte çok fazla balık tüketilmesi de önerilmez. Diğer omega-3 kaynakları arasında ceviz ve semizotu bulunmaktadır. Ayrıca balık yağı tabletleri de omega-3 gereksinimini tamamlamakta faydalı olabilir.
Hamilelikte uzak durulması gerekenler besinler nelerdir?
Hamilelikte doğru beslenme : Anne adaylarının kafeinden ve gazlı içeceklerden de uzak durması gereklidir. Az miktarda kafein annenin vücudu üzerinde çok etkili olmayabilir; ama bebeğin kalp ritminde değişikliğe neden olacak kadar etkilidir. Ayrıca yemeklerden sonra alınan kafein, besinlerdeki demirin emilimini yarı yarıya düşürebilmektedir. Gazlı ve asitli içeceklerse mide yanmasına neden olarak anneyi rahatsız edebilir.
Hamilelikte gereksiz kilo almamak için ne yapmalıdır?
- Günde en az 15 bardak su için.
- Tatlı ihtiyacınızı meyvelerden karşılayın.
- Kahvaltı öğünü atlamayın.
- Düzenli olarak yürüyüş yapın.
- Ara öğünlerinizi atlamayın.
- Sık sık ve az az yiyin.
- Ilık duş almak, el ve ayak şişmelerine iyi gelecektir.
- Stresten uzak durmaya çalışın.