Hamilelikte Depresyon; Gebelik depresyonu, anne adaylarının ortalama olarak %20’sinde görülen bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Gebelik dönemi, anne adaylarının birçok duygu durumunu bir arada yaşadıkları ve birçok hormonal değişime maruz kalındığı bir dönemdir. Bu sebeple de depresyon görülebilmektedir. Mutluluk, sevinç, heyecan gibi duyguların yanında korku ve endişe de söz konusu olabilmektedir. Bundan dolayı da gebelik döneminde yaşanan hormonal denge hakkında bilgi sahibi olmak gerekmektedir. Özellikle de depresyon öyküsü olanlar, aile ilişkilerindeki sorunlar, maddi durumla ilgili sorunlar, hamilelikten önce veya hamilelik süresince yaşanan stres gibi durumlar hamilelikte depresyona yol açabilir.
Hamilelik döneminde hormonal değişimler, vücudun gebeliğe hazırlanabilmesi ve bebeğin sağlıklı gelişimi için yaşanmaktadır. Bu sebeple de anne adayları artan hormon salgılanması sebebiyle düşünce şekillerinde değişim fark edebilir. Bebek için gelecek kaygıları, eşten şüpheler, hayati endişeler, maddi durum gibi faktörler, bu düşüncelerin en üst seviyede olmasına ve depresyona yol açabilmektedir.
Hamilelikte Depresyonun belirtileri nelerdir?
- Devamlı hüzün hali,
- Odaklanma sorunları,
- Uyku sorunları,
- Umutsuzluk,
- İntihar düşünceleri,
- Sosyal hayattan uzaklaşma,
- Sinirlilik,
- Kolay yorulma,
- Anksiyete,
- Değersizlik hissi,
- Suçluluk hissi,
- Aşırı yemek yeme ya da iştahın kaçması,
- Cinsel isteksizlik,
- Unutkanlık,
- Ağlama atakları olarak sayılabilir.
Hamilelik depresyonunun tedavisi nasıldır?
Hamilelikte depresyon her zaman tedavi gerektirmemektedir. Ancak geciktirilmesi tedavi edilmesini gerektirebilecek aşamalara yol açabilir. Bu sebeple de depresyonda olduğunu düşünen anne adaylarının mutlaka profesyonel bir yardım alması gerekmektedir. Bu sayede depresyon teşhisi koyulduğunda tedavi başlamalıdır. Şayet hafif formda bir hüzün dönemi geçiriliyorsa, ilaç kullanımına gerek olmadan tedavi sağlanabilir. Ancak şiddetli depresyon formlarında mutlaka tedavi gerekmektedir.
Hamilelik depresyonu takip edilmelidir. Anne adayının kendine ya da gebeliğine zarar verebilecek aktiviteler yapması engellenmelidir. Gebelik depresyonundaki anneler, ilaçlarına ve beslenmesine dikkat etmeyebilir. Bu sebeple de gebelik depresyonu sonucu dünyaya gelen bebeklerde hiperaktivite, ajidite gibi problemler daha yaygın olarak görülmektedir. Psikiyatri uzmanı tarafından psikoterapi ya da diğer yöntemlerle gerekli tedavi uygulanarak hamileliğinize mutlu bir şekilde devam etmesi mümkündür.