Hamilelikte Adet Görülür Mü?
Hamilelikte adet görülür mü? Her ay yumurtlama döneminde artan kadınlık hormonlarının etkisiyle kadınların rahim duvarları kalınlaşır, olası bir gebelik için hazırlanır. Döllenme gerçekleştiğinde oluşan embriyo anne adayının rahim duvarına tutunmakta, oradan beslenmekte ve bu sayede gelişip büyümektedir. İşte rahim duvarını bebeğin ihtiyaç duyduğu forma getirmek de kadınlık hormonlarının görevidir. Üreme çağındaki sağlıklı her kadında her ayki yumurtlama döneminde kalınlaşan bu rahim içi duvarı, döllenme gerçekleşmediği aylarda pul pul dökülür. Dokunun döküldüğü alanlardaki damarlarda da çatlaklar oluşur ve bu çatlaklardan da kanlar akar. İşte gebelik meydana gelmediğinde rahim duvarının fazladan oluşan dokusunu vajinadan dışarı atma işlemi de adet görme, adet kanaması olarak adlandırılır.
Bir bakıma adet kanaması, gebeliğin gerçekleşmediğinin kanıtı niteliğindedir. Bu bağlamda gebelik meydana geldiğinde bebek anne rahminin duvarına tutunduğu için bu doku vücuttan atılmaz, dolayısıyla da gebelikte adet kanaması görülmez.
Gebelikte kanama olur mu?
Hamilelikte adet görülür mü? : Gebelik gerçekleştikten sonra kadının rutin aylık kanamaları kesilir. Ancak döllenme meydana geldikten sonra embriyonun anne adayının rahmine tutunması döneminde az bir miktar kanama gerçekleşmektedir. Gebeliğin başlangıcında lekelenme şeklinde görülen bu kanamaya implantasyon, tutunma kanaması adı verilir. Bu kanama bebeğin rahme yerleştiğini göstermektedir.
Bu bağlamda da üstüne görme, tutunma kanaması olarak adlandırılan bu kanamaların gebelik için bir tehlike arz etmediği hatta gebelik oluşumunun bir sonucu olduğu söylenebilir. Ancak planlı olmayan bir gebelik yaşanıyorsa, anne adayı doktora gidip bir gebelik testi yaptırmamıştır. Bu sebeple de kadın üstüne görme kanamasını doğal, rutin adet kanaması zannedebilmektedir.
Gebeliğin özellikle ilk 3 ayının çok özen gösterilmesi gereken bir dönem olduğu düşünüldüğünde, gebe olduğunu bilmeyen kadın gebelik için riskli davranışlarda bulunabilir, zararlı besinler tüketebilir. İşte böyle durumlarda da gebelik tehlikeye girebilir. Bunun yanında gebelik döneminde görülen kanamaların düşük riski ile bağdaştırılması dolayısıyla anne adayını endişelendiren kanama durumunda doktora başvurulması gerekir. Kadınlar gebelik döneminde ya da bunun dışındaki her hangi bir dönemde farklı sebeplerle kanam yaşayabilirler. Bu kanamaların hepsinin adet kanaması ile ilgili olduğu düşünülmesi yanlıştır.
Kadında neden kanama olur?
Hamilelikte adet görülür mü? : Kadınların vajinal kanama yaşamalarının pek çok farklı sebebi olabilmektedir. Bunlardan en doğal olanı ve sık yaşananı tabi ki de adet kanamasıdır. Bunun dışında gebeliğin başında embriyonun rahme tutunması esnasında lekelenme şeklinde implantasyon kanaması görülebilir. Kadın hamile oldun ya da olmasın rahim ağzında ortaya çıkan bir rahatsızlıktan dolayı kanama gerçekleşebilir. Kadının rutin adet dönemi dışında yaşanan tüm kanamalar normal dışı bir durumun varlığına işaret olduğundan vakit kaybetmeden doktora başvurulması faydalı olacaktır.
Gebelikte görülen kanamaların nedenleri nelerdir? Hamilelikte adet görülür mü?
1. Gebeliğin başında kadında az miktarda lekelenme meydana gelir. Bu durum üstüne görme, tutunma kanaması olarak adlandırılır ve bebeğin anne adayının rahmine tutunması olayından kaynaklanır.
2. Gebeliğin ilk 20 haftası içinde embriyonun rahme tam olarak tutunamaması, rahim duvarının embriyoyu yeterince besleyememesi, rahim içinde her hangi bir olumsuz durum olması düşüklere sebep olmaktadır. Gebeliklerde düşüğün meydana geldiğinin anne adayı için en belirgin işareti de kanama olmasıdır. Rahim duvarından ayrılan bebek kanama ile birlikte vücuttan dışarı atılmaktadır. Bu sebeple gebeliğin özellikle ilk dönemlerinde yaşanan çok basit, küçük miktarlardaki kanamalar bile çok önemlidir.
3. Gebelikte her hangi bir faktörden dolayı rahim ağzında enfeksiyon meydana gelmesi, kanamaya sebep olabilmektedir. Bu enfeksiyon anne adayının ve bebeğin sağlığını, yaşamını riske atabileceği için acilen tedavi uygulanması gerekmektedir.
4. Anne adayının gebelikte kanama yaşamasının sebeplerinden birisi de rahimde yara ya da lezyon meydana gelmesidir. Embriyo doğuma kadar ki yaşamını rahim içinde devam ettirdiği için rahim ağzı ve rahim içindeki her türlü olumsuz durum ya da koşul gebeliğin devamı ve sağlığı için risk oluşturmaktadır. Bu bakımdan gebelikte görülen kanama rahim sorunlarının habercisi olabileceği için müdahale edilmesi şarttır.
5. Anne ve bebek arasındaki madde alış verişini sağlayan, annedeki besinlerin bebeğe iletimi görevini üstlenen plasentanın konumu ve yapısındaki normal dışı durumlar gebeliği olumsuz etkileyebilmektedir. Bu bakımdan gebeliği olumsuz etkileyen neredeyse her sorunun da gebelikte kanama ile alarm verdiği düşünüldüğünde, gebelikteki kanamanın sebebi plasenta sorunları da olabilmektedir. (hamilelikte adet görülür mü)
Hamilelikte adet görülür mü