Hamilelik ve Doğum Sonrası Meme Bakımı
Hamilelik ve Doğum Sonrası Meme Bakımı;
Hamilelik döneminde göğüs bakımı nasıl yapılmalı?
Gebeliğin son dönemlerinde meme bezleri aktif olarak çalışır. Bu süreçte anne adayının meme başından beyaz ya da sarı renkli bir sıvı gelir. Bu sıvının adı kolostrumdur. Kolostrum, ılık, sabunlu ve temiz bir havlu ya da bezle silinebilir. Ancak sütün aşırı oranda artması ve iç çamaşırları kirletmesi durumunda göğüs pedleri kullanılabilir. Gebeliğin ikinci yarısından sonra, gebeliğe uygun sütyenlerin takılması gerekmektedir. Gebeliğin başından itibaren ise, memelerin desteklendiği, anne adayını sıkmayan ve rahatsızlık vermeyen iç çamaşırların giyilmesi gerekmektedir (Hamilelik ve Doğum Sonrası Meme Bakımı).
Hamilelik döneminde göğüs bakımı için yapılması gerekenler neler?
- Göğüslerde çatlak oluşmaması için çok sıcak ya da çok soğuk suyla değil, ılık suyla duş alınmalıdır.
- Duştan sonra uygun nemlendirici ya da doğal yağlarla meme ucu nemlendirilmelidir.
- Bebeğin temiz ve sağlıklı göğüslerden süt içmesi gebelikte göğüs bakımı ihmal edilmemeli,
- Anne adayları göğüs bakımı için uygun olan bakım kremi ve yağlar ile göğsü her gün uygun bir şekilde temizlenmeli,
- Hamilelikte göğüs bakımı, bebek dünyaya gelmeden önce ve sonra düzenli olarak yapılmaya devam edilmelidir.
Doğum sonrası göğüs bakımı nasıl olmalı?
Hamilelik ve doğum sonrası meme bakımı :
- Anne, bebeğini ilk emzirdiği dönemde meme uçlarında yıpranma meydana gelebilir. Ancak bu yıpranmalara karşı gerekli önlemler almalı ve emzirmekten vazgeçmemelidir. Göğüslerde meydana gelen çatlakların en önemli sebebi yeterli oranda emzirmemektir. Sütlerin, süt kanalı içinde birikmesi, memelerin elastikliğini kaybetmesine yol açar. Bu durumda da çatlaklar meydana gelir.
- Emzirme döneminde anne adayı stresten uzak durmaya dikkat etmelidir. Bebek, hemşire ve doktorun talimatlarına uygun olarak emzirilmelidir. Kısa süre sonra, anne bebeğini emzirmeye adapte olacağını ve alışacağını bilerek sakin olmaya çalışmalıdır. Annenin sakin olması, göğüslerdeki gerginleşmeyi önleyerek, emzirmenin daha rahat bir şekilde tamamlanmasını sağlayacaktır.
- Sağlıklı göğüslere sahip olmak için anne adayı bebeği emzirmeden önce ve sonra göğüs etrafını her zaman ıslak ve temiz bir bez vasıtası ile silmelidir.
- Göğüs çatlakları, emzirme sırasında anneye acı verebilir. Bu durumun ilerlemesi halinde çatlaklar açık yaraya dönüşebilir. Bu durumda zaman kaybetmeden bir uzmana başvurmak gerekmektedir. Bu gibi durumlarda anne bebeğini doğrudan memeden emzirmemeli, sütünü sağmalı ve biberon yardımıyla bebeğe vermelidir.
- Göğüs uçlarında oluşan yaralar, annenin bebeğini yanlış şekilde emzirebildiğini gösterebilir. Bebek emzirilirken meme ucundaki kahverengi bölgeyi bebeğin ağzına alıp almadığı kontrol edilmelidir (Hamilelik ve Doğum Sonrası Meme Bakımı).
Hamilelik ve Doğum Sonrası Meme Bakımı
Ağrıyan meme uçlarını nasıl önleyebilirim?
- Hamileliğiniz sırasında meme uçlarının ağrımasını önlemek için göğüslerinizi sert bir bezle yıkamayın veya çekmeyin.
- Meme uçlarını çok sert ovmak, emzirmeye başlamadan önce bile onları ağrıtabilir. Nadir durumlarda, güçlü meme başı uyarımı, bazı kadınların bebek doğmaya hazır olmadan doğum yapmasına neden olur.
- Emzirme sırasında meme uçlarında ağrı genellikle bebeğiniz memeyi doğru şekilde kavramadığında ortaya çıkar. Bebeğinizi göğsünüze doğru şekilde yerleştirmek ağrıyı önlemenin en iyi yoludur.
- Unutmayın, bebeğinizi emzirmek vücudunuzun bildiği doğal ve ödüllendirici bir süreçtir.
Meme uçlarım düz veya içe dönükse ne yapmalıyım?
Meme uçlarınız düz veya içe dönükse, sağlık uzmanınıza hamileliğin son birkaç haftasında göğüs koruyucusu takma konusunda danışın. Bu plastik kabuklar, meme uçlarının dışarı çıkmasını teşvik etmeye yardımcı olabilir. Çıkıntılı meme uçları, bebeğin “emnmesini” ve emzirmesini kolaylaştırır.
Hamileyken normal sütyen takabilir miyim?
Çoğunlukla evet, ancak balenli sütyenler tavsiye edilmez.
• Göğüsleriniz büyürse, hamilelik ve emzirme döneminde destekleyici, pamuklu bir sutyen daha rahat olabilir. Bu aynı zamanda meme dokusunu fazla esnemekten de koruyabilir.
• Emzirme sütyeni almak için göğüslerinizin en büyük olduğu son birkaç aya kadar bekleyebilirsiniz ve bebeğiniz doğduktan sonra daha büyük bir sütyene ihtiyacınız olabilir.
Süt ateşi nedir?
Hamilelik ve doğum sonrası meme bakımı : Meme uçlarının çatlaması, ciddi sorunlara yol açabilecek bir sağlık problemi değildir. Ancak bu çatlakların açık yaraya dönüşmesi ve neticesinde enfeksiyon oluşması bebeğe de geçebilir.
Söz konusu bulaşıcı enfeksiyon riskini en aza indirmek ve bebeğe geçmesini önlemek adına bebeğin göğüsteki yara ve çatlak oluşumları iyileşene kadar emzirilmemesi gerekir. Bu süreçte annenin göğsündeki süt, öncelikle pompa vasıtası ile sağılmalı ardından biberon ile bebeğe içirilmelidir. Enfeksiyon nedeniyle annede ateşlenme de görülebilir. Bu gibi durumlarda zaman kaybetmeden bir uzmana başvurulması gerekmektedir.
Göğüslerde şişme, yanma hissinin görülmesi ve şiddetli ağrı olması ve annede yüksek ateş saptanması halinde süt ateşinin varlığından bahsedilebilir. Süt ateşi kalıcı olmayan ve tedavi edilebilen bir hastalıktır.
Doğum sonrası meme tıkanmasıyla nasıl mücadele edilir?
Hamilelik ve doğum sonrası meme bakımı : Bebek dünyaya geldikten sonraki günlerde emzirmede güçlük yaşanabilir. Bu durum, meme tıkanması olarak ifade edilir. Bebeği sık sık emzirmek, bu sorunun tek çözümüdür. Süt miktarı arttıkça göğüs doluluğu yaşanacaktır. Bu durumda, iki memeyi de mutlaka emzirerek boşalmasını sağlamak gerekmektedir.
Op.Dr. Alper Şişmanoğlu
Facebook / Instagram / WhatsApp