Hamilelik Haftası Nasıl Hesaplanır?
Hamilelik Haftası Nasıl Hesaplanır? Bebeklerini kucaklarına alma konusunda heyecanlı ve sabırsız olan anne ve baba adayları, bebeklerinin kaç aylık olduğunu hesaplamak için çeşitli yöntemler denemektedir. Bebeğin doğacağı tarih, hamilelik haftası hesaplama olarak ifade edilir. Hamilelik haftalarını hesaplamak için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Fakat çeşitli durumlarda anne ve baba adayları hamilelik haftasını hesaplamada yanlış yaparlar ve kafa karışıklığı yaşarlar. Bun ayol açan faktör ise, gebelik haftasının döllenme gününde gerçekleştiği güne göre değil, sonra adet tarihine göre yapılmasıdır.
Gebeliğin yani döllenmenin oluştuğu zaman, son adet tarihinden ortalama olarak 15 gün sonradır. Fakat gene de gebelik haftasının hesaplanacağı dönem bu tarih değildir. Bundan önceki görülen adet tarihidir.
Negele yöntemi ile hamilelik haftası nasıl hesaplanır?
Hamilelik haftası hesaplanırken genellikle negele yöntemi kullanılmaktadır. Negele yönteminde son adet tarihinin ilk günü dikkate alınmaktadır. Bu güne eklenen 7 gün ve çıkarılan 3 ay, bebeğin tahmini doğum tarihini vermektedir.
Örnek olarak anne adayının son adet tarihinin ilk günü 20 Temmuz 2016 ise, bu tarihe 7 gün ekleyip, 27 Temmuz’u elde ediyoruz. Ardından bu tarihten 3 ay çıkarıyoruz. Bu sebeple de Nisan ayına denk geliyoruz. Yani bebeğin tahmini doğum tarihi, 27 Nisan 2017 oluyor.
20 Temmuz + 7 = 27 Temmuz
7. ay (Kasım) – 3 = 4. ay (Nisan)
2016 + 1 yıl=2017
SONUÇ: 27.04.2017 olarak karşımıza çıkıyor.
Fakat bu sonuçlar her zaman yanıltıcı olmaktadır. Kadının adet görmeme ya da anne adayının o ay içinde yumurtlama tarihlerinin değişmesi durumunla, gebelik haftası ile bebeğin doğum tarihi uyuşmayabilir. Bu durumda da genellikle ilk 3 ayda yapılan ultrason değerlendirmeleri dikkate alınmaktadır. Son adet tarihi ve tahmini doğum tarihi tekrar belirlenerek, takipler bu tarih neticesinde yapılır.
Kaç aylık hamileyim?
Gebe olan anne adaylarının büyük bir bölümü, hafta hafta gebelik takibi yapmasına rağmen kaç aylık olduğunu merak etmektedir. Doğuma kaç ay kaldığını bu şekilde daha kolay hesaplayabileceklerini düşünen anne adaylarının kafa karışıklığı bir ayın tam olarak 4 hafta olmamasıyla ilgilidir.
Bir ay yaklaşık olarak 4 hafta ve 3 gün sürer. Bu aşamada önemli olan hesapların hafta hafta hamilelik hesabı olarak yapılmasıdır. Gebelik, 40 hafta olarak kabul edilir. Ancak anne adaylarının kafa karışıklığını gidermek için hafta ve aylar şu şekilde karşılaştırılabilir:
· 4 veya 5 haftalık hamileliklere 1 aylık denir
· 8 veya 9 hafta bittiğinde 2 ay bitmiştir
· 12 veya 13 hafta bittiğinde 3 ay bitmiştir
· 16 veya 17 haftalar bittiğinde 4 ay bitmiştir
· 20 veya 21 haftalar bittiğinde 5 ay bitmiştir
· 24 veya 25 haftalar bittiğinde 6 ay bitmiştir
· 28 veya 29 haftalar bittiğinde 7 ay bitmiştir
· 32 veya 33 haftalar bittiğinde 8 ay bitmiştir
· 36 hafta bittiğinde 9 ay bitmiştir ve son aya girilmiştir.
· 40 hafta bittiğinde –> 9 ay 10 gün olarak ifade edilen, yani toplam 280 gün tamamlanmıştır. Bu da 40 hafta olarak karşımıza çıkar.