Gebelikte Sık Karşılaşılan Sorunlar
Gebelikte Sık Karşılaşılan Sorunlar : Gebeliğin ilk üç ayında yorgunluk, göğüslerde dolgunluk, bel ve adet sancılarına benzer kramp tarzında kasık ağrısı, baş ağrısı, uykuya eğilim, ruh hali değişiklikleri, sık idrara çıkma, sık sık acıkma, bulantı, tiksinme, bazı kokulara aşırı duyarlılık, iştahsızlık, kabızlık, unutkanlık gibi belirtiler yaşanabilir. Adet gecikmesinden sonraki ilk bir ay içerisinde anne adayında az miktarda lekelenme tarzında kanamalar olabilir ( implantasyon yani yerleşme kanaması ). Sıklıkla karşılaşılan bir durum olsa da doktorunuzla irtibata geçmeniz gerekmektedir Özellikle son aylarda ise ellerde ve ayaklarda şişme, elde ağrı ve uyuşukluk, göğüsten süt gelmesi, hazımsızlık, mide yanması ve nefes darlığı olabilir
Kasık ve bel ağrıları
Gebelikle kısa süreli bıçak saplanır tarzda istirahat ile geçen kasık ağrılarına sık rastlanır. Bu ağrılar büyüyen rahmi yerinde tutan bağların gerilmesiyle ortaya çıkar. Beraberinde kanama veya başka bir belirti yoksa tamamen normaldir. Vücudun ağırlık merkezinin değişmesi nedeniyle özellikle ilerleyen gebelik haftalarında bel ağrılarınız olabilir. Bunu alçak topuklu ayakkabı giyerek, günlük yürüyüşler yaparak ve ağır kaldırmamaya özen göstererek azaltabilirsiniz.
Bulantı ve kusma
Bu dönemde kendinizi herşeyi yemek için zorlamayın. Aşırı kusma ve besin yetersizliği olmadığı sürece bebeğinize zarar vermezsiniz. Öncelikle öğün sayınızı günde beş hatta altıya çıkarmanız ve porsiyonlarınızı küçültmeniz faydalı olacaktır. Sabah yataktan kalkmadan önce kraker yada grisini atıştırıp sonra yataktan kalkmanız sabah bulantılarınızı bir miktar azaltacaktır. Sıvıları yemekler esnasında değil de yemekler arasında tüketin.
Tüm gebeliğiniz boyunca alkol, sigara, çiğ et, konserve gıdalar, asitli içecekler ve hazır meyve sularından uzak durmalı; kafeinli içecekleri ( çay, kahve..) günde en fazla iki kez tüketmelisiniz. Bazen kusmalar çok şiddetli olup annede aşırı su kaybına yol açabilir. Bu durumda üzüm gebeliği ( mol gebelik ), idrar yolu enfeksiyonu, tiroid hormonu yüksekliği, gastrit, reflü gibi hastalıklar dışlandıktan sonra anne adayına vitamin ve bulantı ilacı takviyeli serum takılması gerekir. Doktorunuzun önereceği çeşitli bulantı ilaçlarını güvenle kullanılabilirsiniz.
Mide yanması ve reflü
Gebelikte artan progesteron hormonu nedeniyle tüm kaslarda ve yemek borusu-mide arasındaki kapakta gevşeme meydana gelir. Bu da asitli mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasına neden olur. Anne adaylarının yarısından çoğu midede ekşime, yanma ve hazımsızlıktan şikayet eder. Öncelikle yağlı besinler, meyve suları, domates, çikolata, asitli içecekler, baharatlı-acı gıdaların tüketiminden kaçınılmalı; yemekten hemen sonra uzanılmamalı, gece çift yastıkla yatılmalıdır. Bu önlemlerle şikayetler gerilemez ise doktorunuzun önerdiği ilacı kullanmanız faydalı olacaktır.
Cilt değişiklikleri
Gebelikte Sık Karşılaşılan Sorunlar : Bazı anne adaylarında gebelikte cilt kuruluğu, karın çatlakları, ciltte yağlanma, yüz ve karın cildinin renginde koyulaşma oluşabilir. Çatlakları önlemenin en önemli yolu gebelikte aşırı kilo alınmamasıdır. Doktorunuzun önerebileceği çatlak önleyici kremlerin de faydası olabilmektedir. Yüzdeki kahverengi lekeler hamilelikten sonra sıklıkla geçmekle birlikte bazen kalıcı olabilir. Önlemek amacıyla hamilelik boyunca yüz için en az 15 koruma faktörlü krem kullanılması faydalıdır.
Vajinal akıntı
Gebelikte Sık Karşılaşılan Sorunlar : Gebelikte bazı kadınlarda vajinal akıntıda bir artış olabilir. Akıntınız beyaz-sarı renkte ve beraberinde koku, kaşıntı, idrar yaparken yanma gibi belirtiler yoksa bu doğal bir akıntıdır ve size ve bebeğinize zarar vermez. Koyu kıvamlı-yeşil-kahverengi, kaşıntı, idrar yaparken yanma, ağrı, kötü koku gibi belirtiler de eşlik ediyorsa erken doğum riskini arttırabileceğinden doktorunuzun değerlendirmesi ve uygun tedaviyi başlaması gerekir.
Tansiyon düşüklüğü
Gebelik döneminde dolaşım sisteminde ortaya çıkan değişiklikler nedeniyle durup dururken ya da ani hareketlerle tansiyonunuz düşebilir. Özellikle ani yapılan ayağa kalkma hareketlerinde hızla tansiyonunuz düşebilir. Bu duruma bağlı bayılma hissi ve baş dönmesi normal kabul edilebilir. Eğer bu şikayetler sıkı sık ortaya çıkmıyorsa gebeliğiniz üzerinde olumsuz bir etkisi olması beklenmez. Tansiyonunuz düştüğünde en yakın koltuğa uzanarak bacaklarınızı yükseltin. Anne adaylarının tansiyonu her doktor kontrolünde ölçülmelidir.
Bacak krampları
Hamilelikte özellikle sabaha karşı baldırlarınızda acı veren kasılma ve kramplar hissedebilirsiniz. Bu çoğunlukla magnezyum-kalsiyum dengesizliğine bağlıdır ve doktorunuzun önerisiyle magnezyum takviyesi almanızda yarar vardır.
Ödem
Gebelikte Sık Karşılaşılan Sorunlar : Ayak bileklerinde şişme özellikle gebeliğin son üç ayında normal bir bulgudur. Ellerde hafif şişlik ve ödem ve buna bağlı parmaklarda uyuşukluk da görülebilir. Ancak el ve yüzde aniden gelişen şişme olduğunda, özellikle baş ağrısı, görme bulanıklığı, karın ağrısı, tansiyon yüksekliği gibi belirtilerden bir veya birkaç tanesi de eşlik ediyorsa gebelik zehirlenmesi (preeklampsi) söz konusu olabileceğinden doktorunuza başvurmalısınız.
Sık idrara çıkma
Gebelikte Sık Karşılaşılan Sorunlar : Gebe kadınlar gebeliğin ilk ve son üç aylık dönemlerinde sık sık tuvalete gitmek zorunda kalırlar. İdrara çıkma sıklığının bu kadar artmasının nedenlerinden biri beden de artan zehirli maddelerin atılımını hızlandırmak amacıyla böbreklerin çalışma hızının artması ve vücut sıvı hacmindeki artıştır. Başka bir neden ise idrar kesesine komşu konumda olan rahim büyüdükçe oluşturduğu basınçtır. Gebeliğin dördüncü ayından sonra rahmin karın içine doğru yükselmesiyle mesane üzerine binen basınç azalır. Ancak iç organların yerleşimi kadından farklılık gösterdiğinden idrara çıkma sıklığı kişiden kişiye değişir. İdrar yaparken öne doğru eğilirseniz idrar kesenizi tam olarak boşaltabilirsiniz. Eğer gece çok sık idrara çıkıyorsanız, akşam üstü saat 4’ten sonra sıvı almamaya dikkat edin. Bunun dışında kesinlikle sıvı kısıtlaması yapmayın.
Diş sorunları
Gebelikte Sık Karşılaşılan Sorunlar : Gebelikte diş eti ve burun kanaması sıklıkla görülür. Her ne kadar dişlerinizi sık sık fırçalasanız da çoğunlukla diş ile ilgili problemler gebelikte ortaya çıkar. Bu durum ihmal edilmemeli ve diş hekiminizin uygun gördüğü tedavi ( lokal anestezi ile diş çekimi, dolgu, kanal tedavisi gibi) uygun antibiyotikler de kullanılarak gebeliğin her hangi bir ayında uygulanmalıdır.