Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gebelikte dikkat edilmesi gerekenler;
Gebelikte ilaç kullanımı
Gebelikte dikkat edilmesi gerekenler : Normal sağlık koşullarına sahip bireylerin doktorun önerisi, bilgisi dışında hiçbir şekilde basit ağrı kesicileri bile kullanmaması gerekir. Zira en zararsız olarak bahsedilen ilaçlar bile vücutta emilim sırasında başta böbrekler olmak üzere pek çok organda hasar bırakabilmektedir. Hele bir de kadın gebelik dönemi içindeyse bu ilaç hassasiyeti katlanarak devam etmektedir.
Gebelik döneminde alınan ilaçlar hem anne adayını hem de bebeği etkilemektedir. Bu dönemde bilinçsizce kullanılan ilaçlar düşük bebek ağırlığı, bebekte zihinsel ve fiziksel gelişim geriliği, erken doğum, düşük, ölü doğum gibi sorunlara yol açabilmektedir. Bunun yanında kadının genel sağlık durumu ve gebeliğin gidişine göre doktorun önerdiği ilaçlar doğru dozda ve tam zamanında kullanılmalıdır.
Özellikle gebelik oluşmadan önce kullanılmaya başlanan folik asit ve gebelik döneminde kullanılan demir ilaçları bebeğin sağlıklı gelişimi için çok önemlidir.
Gebelikte beslenme
Gebelikte dikkat edilmesi gerekenler : Gebelik döneminde anne adayının beslenme alışkanlıkları kesinlikle bebeğin gelişimi göz önünde tutularak düzenlenmelidir. Anne adayının beklenen hızda ve miktarda kilo alması, bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişiminin tam da istenen boyutlara ulaşabilmesi için altın kural yeterli ve dengeli beslenmektir.
Bu dönemde tek yönlü beslenmeden uzak durulmalı, protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineral, kalsiyum tüketimi gerektiği, doktorun önerdiği kadar olmalıdır. Bunun yanında tüm gebeler için geçerli ve gerekli olan folik asit ve demir ilacı alımı da ihmal edilmemelidir.
Doktorlar bazı anne adaylarına ekstra vitamin takviyesi almalarını önermektedir. Ancak tüm besin gruplarından yeterli ve dengeli bir şekilde alan anne adaylarının dışarıdan takviye vitamin almalarına gerek yoktur.
Tüm bunlara ek olarak gebelikte ortalama 10-12 kilo alınması uygun görüldüğünden, fazla yağlı, tuzlu, hazır gıdalardan uzak durulmalı, vücutta gereksiz yağ depolanmasına izin verilmemelidir.
Gebelikte su tüketimi
Gebelikte dikkat edilmesi gerekenler : Aslında gebelikte sıvı tüketiminden bahsedilmektedir. Ancak sıvı denildiğinde suyun dışında çay, kahve, hazır meyve suları, asitli içecekler de dahil olduğundan özellikle su tüketiminin altını çizme gerekliliği duyulmaktadır.
Zira hem normal dönemde hem de gebelik döneminde bireylerin su tüketimine özel bir ihtiyaçları vardır ve tüketilen diğer sıvılar suyun yerini tutmaz. Bu bağlamda gebelik dönemi boyunca anne adayının günde yaklaşık 2,5 litre su tüketmesi, günde 1’er bardak süt, ayran, kefir, sade maden suyu içmesi gebeliğin sağlıklı devamı açısından önemlidir.
Buna keza gebelikte asitli içeceklerden kesinlikle uzak durulması, günde en fazla bir bardak çay, kahve içilmesi, sigara ve alkolün ise tamamen yaşamdan çıkarılması gerekmektedir.
Gebelikte sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımı
Gebelikte dikkat edilmesi gerekenler : Sigara, alkol ve uyuşturucu her yaşta, her koşullarda zararlı olan maddelerdir. Bu ürünlerin gebelik döneminde tüketilmesi ise hem anne adayının hem de bebeğin yaşamını riske atmaktadır. Anne adayı gebelikte hem sigara kullanmamalı hem de sigara içilen ortamlarda bulunmamalıdır. Bu dönemde kullanılan alkol ve uyuşturucu da bebekte zihinsel ve fiziksel gelişim geriliklerine, düşüğe, erken ya da ölü doğumlara sebep olabileceği için hiçbir şartta gebe kadınlar alkol ya da uyuşturucu madde tüketmemelidirler.
Gebelikte hijyen
Genel temizlik kurallarına uyulması tüm insanların sağlığı açısından önem taşımaktadır. Ancak hamilelik dönemindeki kadınlarda hijyen her zamankinden çok daha fazla önemlidir. Zira anne adayının bu dönemde enfeksiyon ya da bulaşıcı bir hastalık kapması durumunda tedavi olması, ilaç kullanması zor olacaktır.
Gebelikte kanama ve ateş
Gebelikte dikkat edilmesi gerekenler: Gebelik dönemi bir kadının fiziksel ve ruhsal olarak en hassas olduğu dönemdir. Bu sebeple de normal dönemde çok da fazla önemsenmeyecek durumlar gebelikte çok önemli sorunların habercisi olabilmektedir.
Özellikle gebelik dönemindeki kanama anne adayında düşük habercisi olabilmektedir. Gebeliğin anne adayının rahmine ilk yerleştiği dönemde çok az bir miktar lekelenme olması normaldir. Ancak bunun dışında gebelik döneminde görülen tüm kanama ve lekelenmelerde acilen doktora başvurulmalıdır.
Bu bağlamda gebelikte beklenmeyen durumlardan birisi olan yüksek ateş de anne adayı ve bebeğin sağlığı açısından çok tehlikelidir ve aciliyet barındırmaktadır.
Gebelikte doktor kontrolleri
Gebelik dönemi içinde kadın doğum doktorunun kontrollerinin hiç aksatılmadan sürdürülmesi gerekmektedir. Ekstra durumlar dışında gebeliğin ilk 6 ayı içinde anne adayı ayda bir kez, sonrasında 2 haftada bir kez doktor kontrolüne gider ve rutin kontrollerini yaptırır.
Bununla birlikte gebelikte her tahlilin ve muayenenin belli bir süresi vardır ve ancak o haftalar içinde yapılmalıdır. Bu bakımdan sağlıklı bir gebelik dönemi ve doğum için doktor kontrolleri sıkı takip edilmelidir.