Gebelikte Beslenme
Gebelikte Beslenme;
1. Gebelikte dengeli beslenme esastır
Gebelikte Beslenme : Gebelik dönemi beslenmesinde en önemli husus tüm besin gruplarından yeteri kadar alınmasıdır. Bazı besinler yönünden eksik kalınması ya da gereğinden fazla tüketilmesi hem bebek hem de annenin sağlığına zararlı olacaktır. Gebelik döneminde tek yönlü beslenmeden kaçınarak her gün protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineral ve kalsiyum gruplarından az miktarda alınması gerekir. Ancak toplumda yaygın olan gebelik döneminde iki kişilik beslenilmesi gerektiği yönündeki inanışlar da yanlıştır.
Aksine gebelik döneminde normal döneme göre sadece 300 kalori daha fazla alınması yeterli olacaktır. anne adayının tüm gebelik boyunca 10-12 kilo arasında alması, bu değerlerin fazla altına düşmemesi, üzerine çıkmaması önerilir. Ortalama olarak belirtmek gerekirse gebeliğin ilk 3 ayında ayda 1 kilo, sonraki dönemlerde ise aylık 2’şer kilo alınması ideal olacaktır. Bu bağlamda anne adayının kilo kontrolü düzenli olarak yapılmalı, beklenenin üzerinde kilo alınması durumunda mutlaka önleyici düzenlemeler yapılmalıdır.
2. Gebelikte küçük porsiyonlarla sık sık yemek gerekir
Gebelikte Beslenme : Gebelik döneminde anne adayının hızlı ve fazla kilo almasını önlemenin en kolay formüllerinden birisi porsiyonları küçülterek, öğün sayısını artırarak beslenmektir. Öyle ki anne adayı normal dönemde yemek yediği tabağın 1-2 boy küçüğü ile yemek yemeli, normalde bir öğünde yarım ekmek sandviç tüketiyorsa sandviçi ikiye bölüp bunu iki öğünde tüketmelidir. Gebelik öncesinde günlük 3 öğün yemek yiyen anne adayı yine temel 3 öğününü aksatmadan bu öğünlerin arasında birer tane mini öğün ayarlamalıdır. Bu sayede anne adayı hem daha az kilo alır hem de uzun süre yemek yemeyince yaşanan mide yanması, ekşimesi ve gaz sorunları da daha az yaşanır.
3. Gebelikte iyot ve çinko alımı
Gebelikte anne adayının iyot bakımından fakir beslenmesi, bebeğin doğumsal anomalilere sahip olması ve gelişme geriliği yaşamasına sebep olabilmektedir. Bu bağlamda anne adayının iyotlu tuz kullanmaya özen göstermesi gerekir. Ayrıca gebelik döneminde yeteri kadar çinko almayan anne adayının bebeğinde gelişme geriliği görülebilmektedir. Bunun için çinko bakımından zengin olan deniz ürünleri, et, süt yumurta tüketmek, gebelikte normal döneme göre günlük 20 mg daha fazla çinko almak gerekir.
4. Gebelikte protein alımı
Gebelikte Beslenme : Anne karnındaki bebeğin büyüyüp gelişebilmesi için anne adayının et, yumurta, balık, tavuk ve balık tüketimini gebelik döneminde artırması gerekir. Aksi halde protein bakımından yetersiz beslenilmesi durumunda bebekte büyüme geriliği görülebilmektedir.
5. Gebelikte A ve C vitamini alımı
Gebelikte A vitamini eksik alınırsa bebek doğduktan sonra görme bozuklukları yaşayabilir ya da düşük ağırlıkla doğabilir. Ancak A vitamininin fazla alınması durumunda da bebekte sağlık sorunları yaşanabilir. Bu sebeple A vitamini alımı konusunda doktora danışılmalı ve karaciğer, balık, süt, yumurta sarısı, ıspanak, havuç, domates, yeşil yapraklı sebzeler gereği kadar tüketilmelidir. Gebelik döneminde C vitamini ihtiyacı da kuşburnu, turunçgiller, patates, yeşil ve kırmızıbiber, domatesten karşılanabilmektedir.
6. Gebelikte folik asit alınması gerekir
Yeşil sebzelerde, ıspanakta, mercimekte, cevizde, fındıkta, fıstıkta, karaciğerde, yumurta sarısında ve kuru baklagillerde bolca bulunan Folik asit, her gebelikte rutin olarak alınmalıdır. Yeteri miktarda alınan folik asit bebekte anomali görülme riskini azalttığından, gebelik öncesinden başlanarak gebeliğin ilk 3 ayında da folik asit ilaçları alınması önerilir.
7. Gebelikte demir ilacı kullanılmalı
Gebelikte Beslenme : Gebelik dönemi kansızlığa eğilim oluşturan bir dönem olduğundan, anne adayında kansızlık görülmese bile demir ilaçları kullanılmalıdır.
8. Gebelikte bol sıvı almak şarttır
Gebelik döneminde günde ortalama 10 bardak (2,5 litre) su içilmesi temel beslenme kurallarındandır. Anne adayının normal dönemde içtiği su miktarını gebelikte artırması, bu dönemde vücutta ödem oluşumunu azaltacak ve anne adayının daha zinde olmasını sağlayacaktır.
9. Gebelikte kalsiyum tüketimi önemlidir
Gebelikte beslenme kurallarından en önemli olanlardan birisi kalsiyum ihtiyacının tam olarak karşılanmasıdır. Aksi halde gelişme veresindeki bebek kalsiyum ihtiyacını anne adayından karşılar ve bu sorun da anne adayında kemik erimesi, dişlerin, tırnakların zayıflaması, saçların dökülmesi ile kendini gösterir. Gebelikte ihtiyaç duyulan günlük 500 mg kalsiyum peynir, süt, yoğurt, pekmez, çökelek, fındık, kuru baklagiller ve yeşil yapraklı sebzelerden alınabilir.
10. Gebelikte sigara ve alkolden uzak durulmalı, çay, kahve azaltılmalıdır
Normal dönemde kullanıldığında da bireyin sağlığını olumsuz etkileyen sigara ve alkolden gebelik döneminde kesinlikle uzak durulmalıdır. Bu bağlamda anne adayının sigara içilen ortamlarda da bulunmaması esastır. Günlük tüketilen çay kahve miktarının da gebelik döneminde azaltılması, günlük bir bardakla sınırlandırılması gerekmektedir.