Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı - İnfertilite , Üreme Endokrinolojisi - Tüp Bebek uygulamaları - Jinekolojik Endoskopi ve İnfertilite Cerrahisi
Tüp Bebek Tüp Bebek; İlk gebelik için tüp bebek tedavisi olan çiftlerimizin en çok sordukları soru “Tüp bebek sonrasında normal gebelik mümkün mü? ” oluyor. Evet, mümkün ama doğal gebeliğin gerçekleşeceğine dair elbette garanti vermek de doğru değil. Hadi; hangi durumlarda doğal gebelik olur, doğal gebelik olma ihtimali yüzde kaçtır, sorularının cevaplarını bu yazımızda beraber…
Polikistik Over Sendromu (PKOS) Polikistik Over Sendromu (PKOS), genç yaştaki kadınlarda hormonal ve metabolik bozukluklar sonucu ortaya çıkar. Bu sendrom genellikle adet görememe ya da uzun aralıklarla adet görme gibi düzensizliklerle kendini belli eder. Polikistik over sendromu yumurtalıklardaki androjenlerin fazla salgılanmasıyla oluşur. Sonuçta hormonal bozukluk da kadınlarda kısırlık, tüylenme, sivilcelenme gibi sonuçlara yol açabilmektedir. Rahatsızlığın teşhis edilmesi…
Gebelikte Tiroit Gebelikte Tiroit; Tiroit bezi, tiroit ya da kalkan bezi olarak bilinir. Boynun ön ve yanlarını (larinks ve trakea) saran kelebek şeklinde çok damarlı iç salgı bezidir. Vücutta pek çok fonsiyonun düzenlenmesine yardımcı olur. Bu yüzden gebelikte tiroit takibi de çok hassas bir konudur. Hormonun üretiminin azalması (hipotiroidi) veya tiroit bezlerinin aşırı çalışması (hipertiroidi)…
Dondurulmuş Embriyo Dondurulmuş Embriyo; Tüp bebek tedavisinde dondurulmuş embriyo transferi son yıllarda sıklıkla tercih ediliyor. Taze embriyo tedavisine alternatif olan yöntemin seçilmesinin sebebi ise yüksek başarı oranları. Peki bu seçim neye göre yapılıyor? Öncelikle dondurulmuş ve taze embriyonun ne olduğuna bakalım. Taze Embriyo Nedir? Taze embriyo, standart tüp bebek tedavisi aşamaları tamamlandıktan sonra elde edilen embriyodur.…
Rahim filmi, HSG, rahim boşluğunu görüntülemek için kullanılan bir test tanı yöntemidir. Bu yöntemle rahimdeki tüplerin durumu incelenir. İşlem sonrası rahimdeki tüplerde tıkanıklık var mı, rahimde darlık veya genişlik var mı, gibi tüm sorulara cevap bulunur. Bu işlemde amaç; rahim boşluğu, rahmin şekli ile ilgili kalıtsal sorunları ya da myom-polip gibi sonradan gelişen ve kısırlığa…
Yaş Faktörü Yaş Faktörü, ileri yaşlarda gebelikler günümüz tedavileri ile artık daha yüksek başarı oranlarına ulaşmıştır. Yaş faktörü de gebelik için en önemli ve değiştirilemeyen bir faktördür. Gebelik sürecini hamile kalmayı planlayan kadının yaş faktörüyle birlikte genetik yapısı, yaşam rutini, hatta beslenme alışkanlıkları gibi birbirinden farklı pek çok değişken etkiler. Günümüz dünyasının yaşam koşullarında, ortalama…
Hipo-Hipo hastalığı, tam adıyla Hipogonadotropik Hipogonadizm, hormonal bir bozukluktur. Doğuştan veya sonradan ortaya çıkmış olabilecek bu bozukluk, kadınlarda ve erkeklerde üreme hormonlarının yani cinsiyete özgü hormonların, vücut tarafından üretilememesi anlamına gelmektedir. Bu bozukluğa beyindeki hipofiz bezinden salgılanan üreme hormonlarının yetersizliği sebep olmaktadır. FSH ve LH hormonlarının eksikliği, üreme fonksiyon bozukluğu sonucu doğurur. Kadınlarda yumurta üretilmemesi,…
Çiftelerin çocuk sahibi olma konusunda yaşadığı sorunların kökenine indiğimizde bunların %40 oranında erkeklerden kaynaklandığı görüyoruz. Sperm hücresi sayısının az olması, spermlerdeki hareket sorunları veya spermlerin yapısal sorunları; erkeklerde kısırlığın temel sebepleri arasında yer alıyor. Bu gruba dahil olan erkeklerin bir kısmında, menide hiç canlı veya ölü sperme rastlanmıyor. Azoospermi yani erkeklerin canlı sperm üretememesi durumu…
Miyomlar; genellikle rahimde bulunan, rahmin kas dokularında gelişen iyi huylu tümörlerdir. Hormonal veya genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi kadınlarda özellikle gebelik döneminde artan östrojen hormonu da miyomların büyümesine neden olabilir. Miyomlar rahimde bulundukları bölgeye göre 3’e ayrılırlar. Rahim dışına doğru büyümüş olanlar, rahim duvarında büyüyenler ve son olarak rahim içi miyomlar. Bulundukları bölgeye…
Genetik inceleme; Günümüz teknolojileri sayesinde, gebelik öncesinde ve doğum sonrasında oluşabilecek sorunları incelemek ve bebeğin sağlığı ile ilgili gerekli önlemleri almak, bu incelemeler ile mümkün hale geldi. Bu inceleme yöntemleri sıklıkla, gebelik kaybının tekrarlanması, çok defa denenmesine rağmen sağlıklı gebelik elde edilmemesi, sorunlarıyla karşılaşan çiftlere öneriliyor. Problemin hangi genden kaynaklandığının öğrenilmesini sağlayan genetik inceleme, bebek…