Aşılama mı Tüp Bebek mi?
Aşılama mı Tüp Bebek mi? Günümüzde, başta açıklanamayan infertilite dahil olmak üzere birçok sebepten dolayı çocuk sahibi olamayan çiftler; aşılama veya tüp bebek tedavisi seçenekleri arasından kendilerine en uygun olan yöntemi tercih etmek adına her iki uygulama hakkında bilgi sahibi olmaya çalışıyorlar.
Açıklanamayan kısırlık tanısı konulan çiftlerde ilk yaklaşım, birkaç kez aşılama ve bu aşılamalardan netice alınmazsa tüp bebek tedavilerine geçmektir. Ülkemizde açıklanamayan infertilite tanısı konulan hastalara tüp bebek tedavisi raporu verilebilmesi için iki defa aşılama yapılmasını yönetmelikte belirtmiştir. Günümüzde bu yaklaşım tartışılmaya başlanmıştır. Yapılan araştırmaların neticesi ise açıklanamayan infertilite tanısı konulan çiftlerde doğrudan tüp bebek tedavisinin de yapılabileceğini belirtmektedir.
Doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftlerin en çok merak ettiği, ‘’aşılama mı tüp bebek mi?’’ sorusunun yanıtları:
Aşılama mı Tüp Bebek mi?
• Aşılamada sadece spermle yumurta buluşturulması sağlanır, diğer aşamalara müdahale edilmez. İlaçlar vasıtası ile uyarılan kadından 1 ila 3 yumurta elde edilmeye çalışılır. Bu arada erkeğin spermleri hazırlanır. Yumurtalar çatlayınca rahme bırakılır ve sperm ile buluşarak döllenmeleri beklenir. Tüp bebekte fark ise şu: Kadının yumurtalarıyla, erkeğin spermlerinin laboratuar ortamında döllenmesi sağlanır ardından döllenmiş embriyo rahme yerleştirilir. Tüp bebekle aşılama da kullanılan ilaçlar farklı değildir. Bu ilaçların dozajları ve uygulamaları arasında fark gözlenmektedir.
• Aşılamada tıpkı doğal bir gebelikte olduğu gibi, spermin yumurta ile buluşması istenir. Aşılama yönteminde; kadına verilen ilaçlar ile yumurtalar büyütülür, büyüyen bu yumurtalar özel bir iğnesi yardımı ile çatlatılır, spermle rahim içerisinde birleştirilir ve burada döllenmeleri beklenir. Aşılamada en önemli etken, yumurtadan çok spermdir. Aşılama yapılacak çiftlerde erkeğin sperm oranının en az 1.000.000/ml olması önemli husustur. Düşük sayı ve kalitede sperm ile yapılan aşılamada başarılı sonuç elde etme şansı düşük olacaktır.
• Tüp bebek tedavisinde ise yumurta ve sperm laboratuarda seçilerek, mikroenjeksiyon olarak adlandırılan yumurtaya spermin enjekte edilmesi işlemi ile döllenme sağlanmakta ve embriyo rahme yerleştirilmektedir. Tüp bebek tedavisinde aşılama yönteminde olduğu gibi döllenme ve tutunma şansa bırakılmamaktadır. Bu sürece müdahale edilerek aşılamaya oranla tüp bebekte gebelik oluşumunda başarı oranı yükseltilmektedir.
• Aşılama yönteminde başarı; çocuk sahibi olamama süresi ile ilişkilidir. 5 yıldan uzun süreli gebelik oluşmaması halinde yapılacak olan aşılama yönteminde sağlanacak başarı oranı, % 2 ile % 3 arasındadır. Bu durumda aşılama yöntemi ile başarı sağlanamayacağı sebebinden dolayı tavsiye edilmemektedir.
• Sperm sayısı ve kalitesi düzeltilebilecek durumda ise aşılama yönteminde başarı şansı çok daha yüksektir. Kadının rahim ağzında spermin geçmesine engel bir durum söz konusu ise aşılamada katater ile bu durum çözümlenecek ve yine aşılama yöntemindeki sonucun başarılı çıkması ihtimali artacaktır. Ancak hiçbir sorun gözlemlenmeyen açıklanamayan kısırlıklarda (infertilite), aşılama yöntemine başvurulması halinde neticenin başarı oranı düşecektir.
• Tüplerinde problem saptanan bir hastada, aşılama yönteminin faydası olmaz.
• Yoğun bir iş hayatı olan bu nedenle izin alamayıp vakit ayıramayan hastalara aşılama yöntemi uygun bulunmamaktadır.
Başarı oranı hangisinde daha yüksek, aşılama mı tüp bebek mi? Aşılama mı Tüp Bebek mi?
Doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftler bebek hayaline kavuşabilmek için birtakım yöntemlere başvurur. Aşılama yöntemi ve tüp bebek tedavisi bu bağlamda karşımıza çıkmaktadır. Gebelik oluşabilmesi adına yapılan bu uygulamaların aşamaları kadar alınan neticedeki başarı oranlarında farklılık bulunmaktadır. Bu farklılığın en büyük etkeni: aşılama yönteminde yumurtalık ve spermin döllenmesi kendilerine bırakılmakta, tüp bebek tedavisinde ise döllenme olayı şansa bırakılmadan gerçekleştirilmektedir. Bir tarafta doğal akışına bırakılan süreç diğer tarafta müdahale ile gerçekleştirilmektedir. Aşılama yönteminde başarı oranı tüp bebek tedavisindeki başarı oranına göre bu sebeple biraz daha düşüktür.
Aşılama mı Tüp Bebek mi? : Günümüzde, tüp bebek yöntemi çiftler tarafından daha çok tercih etmektedir. Bunun en büyük nedeni ,başarı oranının yüksek olmasıdır. Aşılama yönteminde doktorlar en fazla 3 deneme hakkını uygun görmektedir. Yapılacak 3 denemenin ardından şayet gebelik oluşmazsa daha fazla aşılama yöntemi uygulanması önerilmez. Bu tip durumlarda doktorlar, çocuk sahibi olmak isteyen çiftlere tüp bebek tedavisini önermektedir. Aşılama yönteminde başarı oranları yapılan araştırmalar ışığında %10-15’tir. Ancak tüp bebek tedavisinde bu oran %75 civarlarındadır. Sadece kadınlarda değil, erkeklerde meydana gelen sorunlar da çiftlerin bebek sahibi olmalarını engelleyebilmektedir. Bu konuda geç kalmamak ve duruma zamanında müdahale etmek önemlidir.