Adet Düzensizliği; Kadınlar yıl boyunca 11-13 defa adet görür, bu rakamın 1-2 eksik ya da fazla olması da normal olarak kabul edilir.
Adet dönemi, ilk adet görmeye başladıktan sonraki ilk birkaç yıl düzensizlik gösterebilir. Adetin düzene girebilmesi için adet görmeyi sağlayan hormonların dengelenmesi gerekmektedir.
Aşağıda adet düzensizliğine sebep olan bazı faktörleri sıralayacağız fakat bu listede yer almayan bir takım rahatsızlıklar da adet düzensizliğine yol açmaktadır. Eğer sık sık adet düzensizliği yaşıyorsanız mutlaka bir doktora görünmelisiniz.
Adet düzensizliğine yol açan bazı nedenler;
Stres: Eğer kendinizi sıklıkla huzursuz ve baskı altında hissediyorsanız bu durum adet düzensizliğine sebep olabilir.
Yanlış Beslenme: Aşırı kilo alma ya da verme, yanlış yapılan kalorisi düşük diyetler, hareketsiz yaşam gibi faktörler adet düzeni üzerinde olumsuz etki yapar.
Doğum Kontrol Hapı: Bu haplar yumurtalıkların yumurta bırakmasını engelleyerek hamileliği önler. Doğum kontrol hapı kullanmak veya bırakmak adet düzensizliğine sebep olabilir. Bilhassa doğum kontrol hapı bırakıldıktan sonra 6 ay içerisinde adet düzeni sağlanabilir.
Uterin Polipleri veya Miyomlar: Polipler, rahmin iç tabakasında bulunurlar ve kanserli olmayan küçük oluşumlardır. Miyomlar ise rahim duvarlarına yapışık halde bulunan tümörlerdir. Boyutları 0,5 mm’den 10-15 cm’ye kadar çıkabilir. Miyomlar iyi huylu olmalarına rağmen kanamalara ve ağrıya neden olabilirler.
Polikistik Yumurtalık: Polikistik over sendromunda yumurtalıklar normalden fazla androjen (erkeklik hormonu) üretir. Bunun sonucu olarak sıvı dolu keseler (kistler) oluşabilir. Fazla miktarda erkeklik hormonu yumurtaların olgunlaşmasını önler ve ovülasyon gerçekleşmez.
Prematüre Yumurtalık Yetmezliği: Genellikle 40 yaş altındaki, yumurtalığın fonksiyonlarını tam olarak yerine getiremediği kadınlarda görülmektedir. Sebebi genetik olabileceği gibi kemoterapi ve radyasyon terapisi sebebiyle oluşabilir.
Endometriozis: Her ay adet kanamasıyla dışarı atılan endometriyal doku, rahim dışında büyümeye başladığında ‘endometriozis’ görülür. Bu durumun sonuçlarından biri de adet düzensizliği ve aşırı kanamadır.
Adet düzensizliğinin diğer sebepleri; tiroid hastalığı, rahim kanseri, aşırı egzersiz, kan inceltici ilaçlar, diyabet, düşük yapma, dış gebelik, anti depresan kullanımı, karaciğer sirozu gibi diğer nedenler olabilir.